ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Русе

18 март 2013 15:03, Русенска митрополия
Неделя Сиропустна в Русе

На 17 март, Неделя Сиропустна, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. На архиерея съслужи храмовото духовенство. Молитвено участие в св. Литургия взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия. Дълбоко поучителна проповед върху евангелското четиво произнесе ик. Георги Георгиев.

В 11,30 ч. Негово Светейшество прие в салона на Русенска митрополия академичното ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев”, водено от проф. Христо Белоев.

В 17,00 ч. Българският патриарх Неофит оглави вечернята в катедралния храм. Традиционно в този ден от цялата богохранима Русенска епархия се стичат свещеници и вярващи християни, за да си дадем и поискаме прошка от нашия предстоятел, духовниците и миряните, едни други да се примирим, за да може без вражда помежду си да започнем Пасхалния пост и напредвайки в покаянието през св. Четиридесетница - да се удостоим да срещнем възкръсналия наш Спасител на света Господ Иисус Христос.

На певницата в катедралния ни храм бяха се събрали архиерейските наместници на духовните околии в Разград, Попово и Тутракан. Всички свещенослужители и вярващи отговаряха на ектениите, произнасяни от протодякона. Активно участие в богослужението взеха също младите богослови - служители от администрацията на Русенска митрополия.

Храмът беше преизпълнен с дошли да се опростим вярващи. Сред дошлите да поискат и дадат прошка, заедно с обичния ни предстоятел – патриарх Неофит, в храма бяха областният управител на Русенска област г-н Стефко Бурджиев и председателят на Общинския съвет заслужил проф. Васил Пенчев, както и други представители на русенския интелектуален и културен елит.

Както Спасителят Иисус Христос уми нозете на учениците Си по време на Тайната вечеря и с това ни научи на смирение, потъпкване на собствения егоизъм и гордост, така и Светейшият ни Български патриарх в края на богослужението, след произнасяне на поучение върху нуждата от покаяние и прошка, пръв поиска и даде прошка на всички християни.

Последва самото последование на взаимното опрощение, по време на което Светейшият ни първойерарх, търпеливо стоейки в подножието на архиерейския трон, се опрости с всички вярващи. Всички взаимно най-искрено си казахме: „Простено - прости! Леки и спасителни пости!”

Всички ние, православните християни, ежедневно в петото прошение на Господнята молитва „Отче наш” казваме: „И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си”. Ето че не само Неделя Сиропустна е повод да дадем и поискаме прошка, но ежедневно (тъй като „няма човек, който да живее и да не съгреши”) посредством възпитателния характер на завещаната ни от Спасителя молитва „Отче наш” ние сме призвани да простим, за да бъдем простени.

 

 

Снимки

Неделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеНеделя Сиропустна в РусеЗаслужил проф. Васил ПенчевОбластният управител на област Русе г-н Стефко БурджиевБлагословение за децата, бъдещето на БългарияВсеопрощение в РусеВсеопрощение в РусеБлагословение за децата, бъдещето на БългарияБлагословение за децата, бъдещето на България
« предишна новинаследваща новина »