ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на взаимното опрощение в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

18 март 2013 15:18, Софийска митрополия
Денят на прошката в храм "Св. Неделя"

Денят на прошката, ден преди началото на Великия пост, е винаги много трогателен, впечатляващ и неповторим по своему за членовете на Едната свята, съборна и апостолска Църква. Това е денят, в който искаме прошка от своите най-близки роднини, приятели и колеги, от онези, които са ни обидили и огорчили; денят, в който най- вече търсим в себе си сили да простим на тези, които са ни наранили.

Църквата е определила в този ден и духовенството, и миряните да си поискат взаимно прошка. Събран под купола на храма, Божият народ да се обнови с покаянието и опрощението и така да пристъпи към благодатните дни на Великия пост.

На 17 март вечерта, на Неделя Сиропустна, според традицията софийското църковно изпълнение се събра в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Духовници и миряни непрекъснато прииждаха от всички краища на Софийска епархия, за да вземат молитвено участие във вечерното богослужение и да изпросят Божия благослов за започващия Велик пост.

Полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на 40-дневния пост, бе предстоявана от ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия , с когото съслужиха столични свещеници.

Молитвено участие взеха Техни Преосвещенства: Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Маркианополски Константин.

За умилителното покайно настроение на множеството вярващи, изпълнили до краен предел катедралния храм, допринесе Софийският свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В края на вечернята еп. Йоан, след като преподаде на всички първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се обърна към народа Божий с думите: „Колкото повече ти простиш, толкова повече и ти ще получиш прошка!” Цялото слово може да чуете и видите във видеофайла:

След благопожеланието за спасителен пост, софийският викарий и епископите се поклониха на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха духовниците, които бяха в изключително голямо множество, а след това и миряните.

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Софийският свещенически  хорДенят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанДенят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Стобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанДенят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"Денят на прошката в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »