ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на Прошката във Варна

18 март 2013 15:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Неделя на Прошката във Варна

Неделя на Прошката. Тази година е на 17 март. В катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично”, гр. Варна, се чуват песнопенията на Великия пост. Те са особено въздействащи. Защото и времето е невероятно. Защото и очакваният празник е Празник на Живота. Песнопенията са покайни и в същото време радостни...

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше сред певците на клироса и по този начин допринесе още повече за молитвеното настроение и прекрасното пение на великопостна вечерна служба. В богослужението молитвено участие взеха духовници от Варненска духовна околия.

След края на вечернята митрополит Кирил произнесе прочувствено слово. В него той подчерта колко е важно да простим, първо ние. Да не задържаме в себе си неприязън. След това да просим прошка от всички. Да следваме примера на нашите български изповедници на вярата. Да бъдем като Блудния син: да искаме прошка от Небесния си Отец за всичките си съгрешения с твърдото решение да не ги повтаряме. Накрая кириархът поиска прошка и прости на всички.

Традиционно в тази неделя в храма имаше множество хора, дошли да измолят прошка от своя епархийски архиерей, от своите духовници и взаимно един от друг. Да си кажат „простено – прости” и да си пожелаят спасителни пости.

 

Текст: Мария Стойкова
Снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Неделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във ВарнаНеделя на Прошката във Варна
« предишна новинаследваща новина »