ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит присъства при откриването на международния фестивал Мартенски музикални дни

17 март 2013 16:20, Русенска митрополия
Откриване на фестивала Мартенски музикални дни в Русе

На 16 март 2013 г. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, присъства при откриването на 53-то издание на международния фестивал Мартенски музикални дни в Русе. Откриването се състоя в Доходното здание, като в преизпълнената концертна зала русенци се насладиха на виртуозните изпълнения на световноизвестния цигулар Минчо Минчев, който свири заедно с Букурещката филхармония „Джеордже Енеску” под диригентството на маестро Кристиан Бадя.

Участието на Негово Светейшество в този фестивал беше подходящ повод лично да се срещне с културния елит на гр. Русе, както и възможност за поздравяване и получаване на патриаршеско благословение от патриарх Неофит, който в продължение на деветнадесет години духовно обгрижваше и мъдро ръководеше богохранимата Русенска епархия.

Благодарение на този фестивал в продължение на повече от половин век Русе се превръща през месец март в музикалната столица на България. През годините фестивалът се утвърди като арена за изява на световноизвестни артисти и състави не само в сферата на класическата музика, а и на съвременните течения в изкуството. Той е един от най-значимите културни форуми както в национален, така и в световен мащаб.

Град Русе е кандидат за европейска столица на културата през 2019 г.

 

 

Снимки

Народният представител Пламен НуневС кмета на Русе Пламен СтоиловС ректора на РУ проф. Христо БелоевВ антракта, приемане на благопожеланияПреизпълнената зала на Доходното здание
« предишна новинаследваща новина »