ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна Великият пост - обновено със снимки

18 март 2013 21:30, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум

„Помилуй ме, Боже, помилуй ме” – започна да пее Църквата в началото на Великия пост, когато се чете Покайният канон на св. Андрей Критски, който има за цел да насочи разума и сърцата на християните към покайни мисли и трудове в настоящите благодатни и очистителни дни.

Съгласно традицията на Софийска митрополия и според предвидената програма за съборните великопостни богослужения, в понеделник вечер - 18 март, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено първото вечерно чинопоследование, което включва Велико повечерие и първата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. Във вечерната богослужба молитвено участие взеха Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополският епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски“, архим. Дионисий, началник-отдел „Богослужебен” при Св. Синод, и множество столични свещенослужители.

Затрогващо и умилително звучаха песнопенията на великопостното последование, изпълнени от Софийския свещенически хор, вещо ръководен от протойерей Кирил Попов, а цялата църква тихо и молитвено припяваше с тях припевите към стиховете на канона.

В края на богослужбата еп. Наум се обърна към богомолния народ, произнасяйки слово, с което ни прикани към покайно настроение. В него той каза: „Трябва да се разкайваме не само защото се срамуваме за греховете си, не само защото се боим от отговора на Страшния Христов съд, но и защото обичаме Господ, знаем как Го огорчаваме с грехове и как оскърбяваме любовта Му към нас. Отдавна би трябвало да ни порази Божият гняв за множеството ни грехове, но Божията любов и Божието милосърдие са безкрайни. Именно към такова разкаяние, в името на любовта към Господа, ни призовава светата Църква, повтаряйки многократно молитвата „Помилуй ме, Боже, помилуй ме". Тези думи ни вдъхват надежда, че Господ няма да отхвърли всеки един от нас, който се кае, както не е отхвърлил покаялия се Давид, разкаялия се Петър и плачещата в нозете му блудница“.

Епископът призова богомолците да имат тази надежда, която да ги вдъхновява и да принесат на Господа покаяние от дълбочината на вярващото си сърце. „Нека тя (надеждата) ни послужи като сигнал за събуждане от смъртния сън, като надежда за спасение при Христа Бога. Нека нашето покаяние да бъде пламенно, излизащо от нашите сърца и души, само така то винаги ще стигне до Господ. Дай Боже, на всички ни такова покаяние! И прощение на греховната ни сквернота, която откриваме пред Него, каейки се, изповядвайки греховете си и молейки се: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!" - каза още еп. Наум. Цялото слово може да прочетете на адрес: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=104054

В края на богослужбата ставроф. ик. Ангел Ангелов благодари на предстояващия вечернята Стобийски епископ Наум, на многобройното свещенство и на целия народ, изпълнил до краен предел катедралния храм, и им пожела лек и спасителен пост.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Стобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСофийският свещенически  хорСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете І част на Покайния канон на св. Андрей КритскиПротойерей Кирил ПоповСофийският свещенически  хорСтобийски еп. Наум В храмаВ храмаВ храмаВеликопостно богослужениеСтобийски еп. Наум чете св. Евангелие Стобийски еп. Наум чете св. ЕвангелиеКоленопреклонната молитваСтавроф. ик. Ангел АнгеловСтобийски еп. Наум Еп. ТихонЗнеполски еп. ЙоанВ края на вечерното богослужение В края на вечерното богослужение
« предишна новинаследваща новина »