ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Покайния канон на св. Андрей Критски

21 март 2013 10:27, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канон

"Помилуй мя, Боже, помилуй мя" - продължава да пее Църквата в третия ден от Великия пост.

На 20 март - третия ден от св. Четиридесетница - в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе прочетена третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Множество свещенослужители и вярващи от цяла София отново се събраха и отправиха съборна молитва към Бога, към св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Притихнали край колонадите на древния храм, вярващите отново търсеха и молиха от Бога прошка на греховете си.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, третата част бе отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан - викария на Софийския митрополит. В съслужение участваха храмовото духовенство и митрополитският дякон Иван Петков.

Във великопостната вечерня молитвено участие взе Тивериополският епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски", и архимандрит Дионисий, началник- отдел „Богослужебен“ към Св. Синод.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Софийския свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

"Пребъдвайте в пост и молитва!" - пожела еп. Йоан в края на молитвеното последование и с трогателно слово се обърна към изпълнилите храма богомолци.

„Едно от най-драгоценните качества на човека е неговата благоразумност. Човекът е подчинен на времето… то много бързо лети… и ние се задъхваме... човек има вътрешното усещане и стремеж да се обединява със своите ближни и ние виждаме как днес има хора, които се обединяват извън храма в един демонстриращ дух - дух на неспокойство и несигурност, на недоволство от едно или друго... Те се обединяват в този дух, но той свидетелства за сметение, за смущение на човешката душа. А Бог е милостив и неизповедим в Своята промисъл и даде възможност на всички нас днес и сега да влезем, вътре в този старинен храм, и така да влезем в друго време - различно от това, което е отвън и да разберем, че и ние сме едно събрание, не по-малко от това, което е навън, но с друга цел и вдъхновявано от “дух съкрушен и смирен“, от дух на покаяние, в което състояние, ако размислим, сме в едно дълбоко очакване на нещо славно, досточтимо, мироспасително – Възкресението Христово“ - каза в словото си викарият.

Архиереят обърна внимание, че през тези първи дни на св. Четиридесетница в богослужението преобладават повече четивата, отколкото песнопенията. Текстовете са взети от книгата на пророк Исаия и на премъдрия Соломон, четат се и словата на св. пророк и цар Давид: „Помилуй мя Боже, помилуй мя“ - и всички те приканват към покаянен размисъл, за да може да се чуе гласът на благоразумния разбойник: „Помени ме Господи, когато дойдеш в Царството Си“.

Еп. Йоан говори за Великия канон, в който са изредени всички забележителни прояви на истинско покаяние от Адам до благоразумния разбойник и представлява едно вспомняне на Стария и Новия завет от първородния грях на Адам до Възнесение Господне, като ни припомни, че първият грях и нарушаването на заповедта за поста е помрачил нашата човешка природа.

След отпуста на чинопоследованието Знеполският епископ Йоан изрази благодарност към Негово Преосвещенство еп. Тихон за молитвеното му участие в богослужбата, на всички свещенослужители и на християните, загърбили своите дневни грижи, за да дойдат в храма и се слеят в покайно чувство пред Всеподателя Бога.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонВ храмаСофийският свещенически  хорПротойерей Кирил ПоповЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонВ храмаЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонВ храмаВ храмаВ храмаЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канонЗнеполски еп. ЙоанЗнеполският еп. Йоан прочете ІІІ част на Великия покаен канон
« предишна новинаследваща новина »