ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклис

23 март 2013 16:42, Българска Патриаршия
Светейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклис

С божествена света Литургия прославиха днес чествания св. Теодор Тирон свещенослужители и християни в Синодния параклис „Св. цар Борис Покръстител”. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преподаде своя първосветителски благослов на служителите на Светия Синод и християните, които по традиция на Тодоровден се черкуват в Синодния параклис.

Светата Литургия за празника бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, гл. секретар на Светия Синод на БПЦ, на когото съслужи Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен" при Св. Синод. В съслужението взе участие и дякон Радко Иванов.

Богослужбата със своите песнопения украси певческа група от ученици - възпитаници на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

След подобаваща подготовка много от присъстващите християни пристъпиха към светата Чаша и се причастиха със светите Тайни Христови, за очищение, освещение и укрепление в оставащите дни на Великия пост.

В своето приветствие за празника Негово Светейшество патриарх Неофит отправи „с дух на радост” благодарност към Господа, че ни е сподобил да вземем участие в тази света Литургия, отслужена от еп. Наум и архим. Дионисий. Като взе повод от днешното евангелско четиво и припомни, че „съботата е направена за човека, а не човек за съботата” (Марк. 2:27), Предстоятелят на БПЦ призова богомолците в този съботен ден, както и през всички дни от живота ни, да се стремим да принасяме Богу достоен плод на покаяние и благочестие, да направим всичко, което е по възможностите ни, за да нахраним гладните, да утешим и облекчим мъките на страдащите, да укрепим немощните и вдъхнем надежда на обезнадеждените, по примера на нашия Господ Иисус Христос.

На всички приели свето Причастие той благопожела: „Бог да озари сърцата ви със Своята светлина, преизобилно да ви обдари със Своята благодат, та да пребъдвате очистени и осветени за слава Божия, за спасение на душите си и вечен живот!”

В края на светата Литургия бе осветено коливо, което по традиция се приготвя в този ден, за да ни е в спомен за заръката, която св. Теодор отправил към благочестивите християни от Константинопол - да не купуват от постните храни от пазара, понеже по заповед на императора били наръсени с идоложертвена кръв, а да се хранят с коливо. То бе раздадено на богомолците за благословение.

На излизане от параклиса Светейшият патриарх лично благославяше богомолците, като ги изслушваше с внимание и в отговор отправяше към тях своите архипастирски напътствия и благопожелания.

Традиционно в този ден в началото на поста синодалните служители се събират за богослужение в параклиса „Св. цар Борис-Покръстител” в Синодната палата, за да се опростят взаимно, да се причастят със светите Тайни Христови, а после да седнат на скромна братска трапеза в архиерейската трапезария.

Тази година за първи път начело на трапезата бе Негово Светейшество новоизбраният Български патриарх Неофит, редом със Стобийски еп. Наум, Тивериополски еп. Тихон, архим. Дионисий, свещенослужителите при патриаршеската катедрала ставр. ик. Костадин Гавраилов, Антоний Милушев и дякон Александър Нешев, дякон Радко Иванов, адвокат Мария Кьосева и служителите при Светия Синод: Добрин Христов, Захари Кьонков, Александра Карамихалева, Анета Пенева, Атанас Димитров, Елена Михайлова и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклисСветейшият патриарх Неофит взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклис
« предишна новинаследваща новина »