ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в София започна с ранни литургии

23 март 2013 20:06, Софийска митрополия
Храм "Св. Седмочисленици"

В първата събота на Великия пост, наречена Тодоровден (т.г. на 23 март) - когато Църквата чества паметта на св. Теодор Тирон (предупредил християните да не се осквернят с идоложертвена кръв по време на строгия пост), във всички софийски храмове бе отслужена Златоустова св. Литургия. Те бяха преизпълнени с богомолци и християни, прилежно подготвени чрез тайнството Изповед да приемат св. Тайни Христови.

В два столични храма - „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” - бяха отслужени ранни Литургии с начало в 6,00 ч.

Практиката да се извършват такива, идва от нуждата на християните, които искат да се причастят в този ден, но са ангажирани служебно, пътуват или по други причини не могат да го направят в по-късен час, а и за да бъде облекчен обичайно многолюдният поток от причастници на този празник.

В столичния храм "Св. Седмочисленици" първата св. Литургия бе отслужена от свещеник Станко Дидов на южния св. Престол. Въпреки ранния час множество християни се бяха събрали и в молитвена тишина участваха в празничното богослужение. Някои богомолци се изповядваха при храмовите духовници, други четяха молитви с молитвеници в ръка, трети бързаха да намерят "своето място", закъснели за началото на богослужбата, но всички бяха обединени от едно желание - да осъзнаят своята немощ пред Бога, да притихнат в църквата, загърбили своите ежедневни грижи, и в смирение да пристъпят към св. Христови Тайни. Да се причастят с Тялото и Кръвта Господни на Тодоровден - първата събота на Великия пост - ден, в който хиляди години преди нас са се причастявали поколения християни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Седмочисленици"Ранна литургия в храм "Св. Седмочисленици" на ТодоровденСвещеник Станко ДидовИподякониРанна литургия в храм "Св. Седмочисленици" на ТодоровденСвещеник Станко Дидов  Ранна литургия в храм "Св. Седмочисленици" на Тодоровден Ранна литургия в храм "Св. Седмочисленици" на Тодоровден
« предишна новинаследваща новина »