ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА СТОЛИЧНИЯ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ СВЕТА НЕДЕЛЯ

07 юли 2009 13:11, Софийска митрополия
7 юли 2009

На 7 юли Православната ни църква чества една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. Това е и храмовият празник на едноименния столичен катедрален храм. Отслужената по този повод празнична света Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В богослужението взеха участие и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, преосвещеният Знеполски епископ Йоан, високопреподобните архим. Теофан и архим. Алексий много свещенослужители от Софийска епархия. Молитвено участие в Литургията взе и Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Храмът, както всяка година бе преизпълнен с богомолен народ.

По време на причастния канон слово за великомъченицата произнесе Знеполският епископ Йоан, който, като припомни ревностната и твърда вяра на света Неделя, отправи молитва към нея Бог да ни дари с духовно зрение, за да видим себе си каквито сме, за да се избавим от греховете си и се сподобим с крепка вяра, непоколебима надежда, неотпадаща любов и дръзновение да следваме примера на Христовите последователи.

В края на Литургията Светейшият патриарх и Софийски митрополит Максим благослови присъстващите клирици и миряни и благопожела по застъпничеството на света великомъченица Неделя да се възрадваме и възвеселим днес, като си пожелаем и ние да се сподобим с такова усърдие, с такива почести и с такива венци на славата от Самия Господ и Спасител Иисус Христос.

В отговор на това патриаршеско приветствие председателя на храма ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев изказа всеобщата радост и благодарност, че и тази година Светейшия патриарх е оглавил светата богослужба и ни е удостоил с първосветителското си благословение.

По късно от името на църковното настоятелство при храма на всички желаещи бе раздаден курбан.

Света великомъченица Кириаки - Неделя е родом от Мала Азия и още в млада възраст приема мъченическа смърт за Христовата вяра по време на гоненията срещу християните при империатор Диоклетиан. Голямата почит към светицата у нас вероятно се дължи на факта, че по време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”, която е стигнала до нас на старобългарски език. Патриарх Евтимий превел и името на светицата Кириаки, на български – Неделя.

Beликитe Aсeневци пpeвъpнaли Tъpново във "втоpи Цapигpaд - и нa думи, и нa дeло". Tам сe пaзeли свeтитe мощи нa бългapски и визaнтийски мъчeници и пpeподобни отци: св. Йоaн Pилски, св. Гaвpил Лeсновски, св. Илapион Mъглeнски, св. Mиxaил Bоин, св. Пeткa Tъpновскa, св. Филотeя, св. Йоaн Поливотски, нa византийската импepaтpицa Teофaнa (в кpaя нa IХ в.), нa българските пaтpиapси Йоaким I, Maкapий и Йоaким III, нa звepски избититe 110 Tъpновски мъчeници (1394 г.), зa извeстно вpeмe нa св. Сaвa, apxиeпископ Сpъбски, както и нa днес честваната paнновизaнтийскa мъчeницa свeта Нeдeля.

Текст - Александра Карамихалева
Снимки - Людмил Дончев
Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

7 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 20097 юли 2009

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »