ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан отслужи празнична св. Литургия за Тодоровден - обновено със снимки

24 март 2013 07:54, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за Тодоровден

И тази година на Тодоровден в митрополитската катедрала „Св. Неделя” от 6 ч. сутринта бе отслужена ранна св. Литургия на северния престол, от ставроф. иконом Антон Вълчанов в съслужение с дякон Петър Симеонов.

След празничната утреня Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави тържествената св. Литургия на централния престол. В богослужението с епископ Йоан съслужиха председателят на храма ставр. свещеноик. Мина Минчев, ставроф. иконом Христоско Казакин и дякон Иван Петков.

За голяма радост на всички присъстващи, в началото на богослужението към служещите иподякони се присъединиха и двамата новопостригани от владиката Йоан – Малин (9 г.) и Георги (5 г.), синове на Стоян Малинов - хормайстора на катедралния хор и дългогодишен негов хорист (от 1991 г.), син на свещеник Малин Малинов от Старозагорска епархия. На този светъл празник, развълнувани, двамата нови иподякони за първи път пристъпиха с одежди в св. олтар, следвайки пътя на своя баща и на своя дядо.

В края на службата Негово Преосвещенство епископ Йоан се обърна към богомолците с кратко слово за важността на Великия пост и необходимостта от сериозна подготовка за неосъдно приемане на Тялото и Кръвта Христови, за възможността да се причастяваме по-често през св. Четиридесетница, но с ясното съзнание за опасността от прекалено често причастяване, без вникване в тайнството, което може да доведе до съблазън и прелест, а от това много трудно се лекува човешката душа.

След словото епископ Йоан каза причастната молитва и голямото множество от подготвили се пристъпи към св. Чаша за св. Причастие, което се преподаваше и на трите престола. На централния престол Негово Преосвещенство лично преподаваше св. Тайни на християните.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Знеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденПостригване на иподяконЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденПостригване на иподяконЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЧетене из АпостолаЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за ТодоровденЗнеполският еп. Йоан отслужи празнична литургия за Тодоровден
« предишна новинаследваща новина »