ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на Православието в столичния храм "Св. Преображение"

24 март 2013 21:55, Софийска митрополия
Празник на Православието

„Елате да се насладим на радостния ден, богомъдри: сега се веселят небето и земята, ангелските войнства и човешките множества, които особено тържествено празнуват.“

(Из богослужението на Неделя Православна)

В Първата неделя от Великия пост Църквата радостно отбелязва Тържеството на Православието, заради което е наречена Неделя на Православието. В тази неделя си вспомняме за победата на Вселенската Църква над иконоборческата ерес (VІІІ век). Неделята е Православна, защото на този ден Църквата почита и паметта на всички борци за тържеството на Православието. Цялото богослужебно чинопоследование напомня за деянията на седемте Вселенски събора, които са отхвърлили големите ереси заради опитите на последните да изкривят и сринат учението за Богочовечеството и волите на Христа, за единосъщието на Сина Божий и Св. Дух с Бог Отец, за достойнството и богомайчинството на Приснодевата, за почитта ни към св. кръст и св. икони. Забранявайки изобразяването на Богочовека, иконоборците всъщност се отказват от вярата в истинността на Христовото въплъщение. Днешният празник говори не само за ръкописните икони, не само за това, че Бог е изобразим, че е станал човек и е придобил човешки лик и образ, но и ни казва как да се отнасяме към светите икони. През вековете православната вяра може да е забранявана, преследвана, потискана, но в крайна сметка винаги тържествува, защото "Не се гаси туй, що не гасне".

На 23 март - Неделя Православна, във всички софийски храмове бе отслужена Василиева св. Литургия, както се полага според църковния типик. В столичния храм “Св. Преображение“ в кв. "Лозенец" празничното богослужение бе извършено от протойерей Климент Харизанов. В помощ на свещеника бяха и четирима иподякони, които от ранна детска възраст помагат в св. олтар. Както винаги в неделните и празничните дни, храмът бе изпълнен с богомолен народ, който молитвено участваше в богослужбата. В тази неделя мнозина от присъстващите се бяха подготвили и пристъпиха за причастие.

В края на литургията отец Климент се обърна към събралото се множество с пастирско слово за днес чествания празник на Православието, като припомни историческите факти, които са определили този ден като Тържество на Православието.

Според установена на някои места в православния свят традиция - да се прави в този ден шествие с икони, по време на свещеническото слово децата, които присъстваха в храма поеха в ръцете си икони с образите на различни светии и чинно застанаха до отеца. След благопожеланията на духовника миряните пристъпиха да си вземат от нафората.

Децата, притиснали иконите до гърдите си, с голяма радост посрещаха всеки, който се приближаваше към тях. Хванали здраво св. икони, малките ръчички ги подаваха пред лицето на богомолците, а те се покланяха, кръстеха и се благославяха, целувайки светите образи.

Енорията празнуваше! Всички се радвахме - и малки, и големи християни! Всички се чувствахме като "една, свята, съборна и апостолска църква" и бяхме част от едно тържество - Тържеството на Православието!

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник на Православието Празник на ПравославиетоПразник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Свещеник Климент ХаризановПразник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието Празник на Православието
« предишна новинаследваща новина »