ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово за БЛАГОВЕЩЕНИЕ на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

25 март 2013 16:35, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ + Н Е О Ф И Т

ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Днес светата Църква призовава всички свои чеда към всемирна радост в светлия празник Благовещение Богородично, като химнослови: „Благовествувай, земле, радост велию. Хвалите, небеса Божию славу” (Задостойник на празника). Свети Атанасий Велики нарича Благовещението „първи и всечестен ден” на Божието благоволение за снизхождането на Сина Божий от небето за спасението на човешкия род.

Пресвета Дева Мария, посветена от праведните си родители Йоаким и Анна в служба на Бога при Йерусалимския храм, останала там до изпълване на четиринадесетата си година, след което пребивавала в девство до края на живота си, независимо че била сгодена за праведния Йосиф от град Назарет. В неговия дом тя продължавала да пребъдва в молитва, да чете словото Божие, да се занимава с ръкоделие. Един ден ненадейно й се явил архангел Гавриил и й рекъл: „Радвай се, Благодатна! Господ е с тебе: благословена си ти между жените” (Лука 1:28). Този поздрав смутил сърцето на смирената девица и породил в нея размисъл. Но архангелът я успокоил с думите: „Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога: и ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния” (Лука 1:30-32). В съзнанието на избраната Богоотроковица обетът за девство бил несъвместим с току-що изреченото от небесния пратеник пророчество. Последвало недоумение: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?” (Лука 1:34). Увереността на Пресвета Дева Мария в истинността на Божия Промисъл намира упование в архангелските слова: „Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Лука 1:35). Привидно плахото размишление върху думите на архангел Гавриил се съчетава неслитно с предаността пред Божията воля и любовта към Всеподателя на всяко благо. Затова Мариам от дълбините на сърцето си изрича спасителните слова: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти” (Лука 1:38). Така се поставя началото на премъдрия Божий план за изкупление на човешкия род от греха, защото: „Синът Божий стана Син на Девица”. Божеството се съединило с човечеството, защото непостижимото за разума е възможно за Бога.

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Радостта от Благовещението на св. Богородица е плод на Божието снизхождение и любов и ние трябва да я съхраним в чисти сърца, добри помисли и богоугодни дела. С живота си нека оделотворим истините на Христовото учение и да изпълним своето призвание, по мярката на силите си и дара, с който Бог ни е сподобил.

Специално внимание трябва да отделим на мисията на жената-християнка. Сътворена по „Божий образ” (Бит. 1:27), тя е равнопоставена на мъжа, с особено отговорно служение като съработница Божия. Нейното призвание е да отглежда и възпитава децата в духа на християнската ценностна система. Със своя пример във вярата и благочестието, тя трябва да положи основите на любовта, кротостта и боголюбието в душите на най-малките Христови чеда, за да може в деня на славното Христово пришествие да чуе думите на Спасителя: „Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира” (Мат. 25-34). Амин.

Словото е прознесено на 25. 03. 2013 г. в столичния храм "Св. София"
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »