ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Благовещение Ловчанският митрополит даде благословение за възстановяването на средновековен манастир

25 март 2013 17:23, Ловчанска митрополия
Благовещение

На Благовещение Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в катедралния храм „Света Троица”. Веднага след светата служба той побърза към една местност близо до град Ловеч, в землището на село Сливек. Тук сгушен между скалите и гората, на един разкрач от река Осъм, в дните на Второто българско царство е издигал достолепна снага манастир, посветен на Пречестното Рождение на Пресвета Богородица.

Манастирът „Рождество Богородично” бил известен още и с името „Ястреб”. Той се е намирал на 3-4 километра югоизточно от Ловеч по пътя за Троян, близо до с. Сливек, по тази причина освен Сливешки, бил наричан и Троянски. Манастирът бил значително книжовно средище, тук са писани и преписвани много църковни книги, разпространявани из цяла България.

В останали до нас преписи на евангелия от 1544, 1555 и 1558 г. се знае, че по това време в манастира е работил Петър Граматик. Доказателство за това са намерени бележки, в които той съобщава, че по време, когато преписвал четвероевангелието, при него дошли хора, за да му съобщят, че в града (Ловеч) дошли султански чиновници и войска, за да събират деца за еничари. Боейки се за невръстната си челяд, той ги скрил в манастира.

Най-вероятно манастирът „Ястреб” е последвал съдбата на манастирите край с. Градешница и с. Хлевене, които били разрушени от претърпелите поражение във войната с Австрия турско-татарски войски, това станало около 1690 г. Монасите, които тогава напуснали светата обител се пръснали по скитовете в Стара планина, именно част от тези монаси основали и Троянския манастир, също носещ името на Пресвета Богородица.

Негово Високопреосвещенство даде благословение за началото на възстановяването на тази древна обител. С това начинание се заема свещеноиконом Вениамин Павлов, който преди няколко години построи в Ловеч параклис, посветен на св. пророк Илия. Отец Вениамин се е заел и със строеж на параклис в с. Гостиня, Ловешко. В селото никога не е имало дом Божий. На неделя Православна митрополит Гавриил направи тук първа копка.

 

 

Снимки

БлаговещениеБлаговещениеБлаговещениеманастираманастира край Ловечманастира край Ловечманастира край Ловечманастира край Ловечмитрополит Гавриил и отец Вениаминманастира край Ловечманастира край Ловечпърва копка с. Гостиняпърва копка с. Гостиняпърва копка с. Гостиняпърва копка с. Гостиняпърва копка с. Гостиня
« предишна новинаследваща новина »