ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязване на празника Благовещение в Читалище „Цвят“ във Видин

25 март 2013 21:07, Видинска митрополия
Отбелязване на празника Благовещение в Читалище „Цвят“ във Видин

На 25 март по стародавна традиция в салона на видинското читалище „Цвят 1870” се проведе духовно-културно тържество по повод големия християнски празник Благовещение.

Отбелязването на празника Благовещение започна с лекция от протойерей Петър Христов, енорийски свещеник при катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, който запозна аудиторията с историята на празника, както и с основните моменти и послания за празника, проследявайки свещената история на човечеството, както и припомни словата на светите Отци за Благовещение.

Беседа за народното отбелязване от българите на празника, за традициите и очакванията изнесе д-р Сашка Бизеранова, етнолог от Регионалния исторически музей във Видин.

Програмата продължи с откриване на изложба на възпитаници на Школата по изобразително изкуство „Дъга“ при читалище „Цвят 1870”. Изложбата бе представена от г-н Евгени Петров, ръководител на школата, който представи и двете художнички - Нора на 6 г. и Ева на 8 г. - с техните творби и името на изложбата „Портретите“.

Водещ на празничната вечер бе г-жа Диана Сиракова.

На празника прозвучаха музикални изпълнения на пиано в изпълнение на г-жа Лисова.

Гост на тържеството, организирано от Видинска света митрополия и Народно читалище „Цвят 1870“, бе Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който след официалната част произнесе и слово-приветствие към присъстващите, поздравявайки ги с празника Благовещение. Митрополит Дометиан пожела на всички по молитвите на Божията Майка, Бог да ги дари със здраве, сили и духовно преуспяване. На майките митрополит Дометиан пожела достойно да вървят по пътя на вярата, по примера на Пресвета Богородица, да възпитават своите чеда във вярата, надеждата и любовта.

На тържеството присъстваха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, както и представители на различни културни и обществени организации.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Красимир Каменов

 

 

« предишна новинаследваща новина »