ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Важно е сърцето да бъде отворено"

26 март 2013 11:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Неделя Православна в храм  „Св. Атанасий”

Старият митрополитски храм „Св. Атанасий” събра в Неделя Православна много вярващи, миряни и гости. Храмовото свещенство обгрижва енорията с много съдържателни събития и програми. Свещениците Дончо Александров, Теодор Стойчев, Ясен Шинев са в пряка и динамична връзка с миряните, общувайки с много енориаши.

На Неделя Православна, след Божествената света Литургия протойерей Теодор Стойчев говори за една среща между Господ Иисус Христос и двама от учениците Му и тяхното призоваване. Първата среща между Иисус, Филип и Натанаил. Евангелистът избира този разказ не защото срещата е толкова важна сама по себе си, а по–скоро заради разговорите, които се провеждат между Натанаил, Филип и Христос. Филип отива при Натанаил и му казва: „Намерихме Иисус, за Когото говори Мойсей и говориха пророците". Това е първият важен момент. Иисус е тази личност, която ние очакваме. Той е обещаният. Нищо особено обаче не се случва в сърцето на Натанаил, защото той казва: „Това не може да бъде”. Защото в така наречена езическа Галилея не може да дойде Спасителят. Няма такива предсказания. Разказите за рождението на Иисус Христос свързват Витлеем с Неговото потекло.

Другият изключително важен момент е между Натанаил и Иисус. Отново нищо особено. Господ казва: „Това е човек, у когото няма лукавство. Чист човек”. Натанаил го пита: „Къде си ме виждал?” Отговорът е също толкова незначителен, нищо не значещ. „Видях те под смоковницата”. Какво от това, че го видял под смоковницата или някъде другаде. Но в този случай важното е, че той го изповядва като Син Божий. Преди да се стигне до последната вероизповед, какво казва Филип на своя приятел: „Добре, аз не мога да те убедя”. Наистина не може да дойде пророк от Галилея, помазаник. Дойди и виж!

Следователно убеждението идва от срещата. От личното познаване. Личната среща със Спасителя е тази, която променя, която става повод и провокира или събужда в човека вярата в Богосиновството на Иисус Христос. Именно това е, към което ние сме призовани. Лична среща с Бога, лична среща с помазаника Иисус Христос. Но кога това се случва? Кога човек е подобен на Натанаил? Човек чист по сърце, казва Иисус, няма лукавство в него. Следователно всеки един, който пристъпва към Господ Иисус Христос, този, който иска да Го срещне, да Го познае, този който иска да припознае в Него Богочовека, нека да използваме тази не библейска дума, трябва да се очисти. Без тази чистота е невъзможно общение между Бога и човека. Затова в блаженствата е записано кои виждат Бога: „Чистите по сърце”.

И днес е денят, който ние наричаме Неделя Православна, в който ние размишляваме за Православието. Можем да кажем без да претендираме, че даваме определение, че Православието е религия на срещата на Бога и човека, на очистването, на човешкото благодатно преобразяване, на безмълвието, на тайнственото общение между Бога и човека. Това е, което може би е важно за нас през този ден.

Вероятно е добре да се говори за Православието: що е Православие, какво го отличава от другите религии. Всеки един от нас по своему е достигнал, прозрял в себе си тайната на Православието или това, което го държи тук, а не го е привързал към друга вяра и друг начин на живот.

Нека Бог да ни помага и умъдрява и да ни помага наистина да възлюбваме повече и повече Неговия Син.

Амин.

Текст: Петко Колев

 

 

Снимки

Неделя Православна в храм „Св. Атанасий”Неделя Православна в храм „Св. Атанасий”Неделя Православна в храм „Св. Атанасий”Неделя Православна в храм „Св. Атанасий”Неделя Православна в храм  „Св. Атанасий”Неделя Православна в храм „Св. Атанасий”
« предишна новинаследваща новина »