ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария тържествено отпразнува светото Благовещение

26 март 2013 12:38, СДС
Паметна снимка от Благовещение

25 март е денят, в който честваме светото Благовещение. Този празник е особено тържествен за софийските семинаристи, които по традиция в този ден извършват вълнуващия ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск (пети курс) на следващия курс (четвърти).

Празничното богослужение в семинарския храм бе предстоявано с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. С него съслужиха ефимериите: свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

На певницата по установена семинарска традиция застанаха учениците от пети курс, които в този ден показват придобитите и усвоени през петте години знания и умения по източноцърковно пение.

Да влязат в радостта на семинаристите и да съпреживеят духовната радост от ангелското благовестие на св. Богородица, в семинарския храм бяха дошли множество богомолци от цяла София, сред които бяха и представители на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” - деканът доц. д-р А. Омарчевски и зам.-деканът доц. д-р Димо Пенков, представители на Столичния инспекторат по образованието, водени от г-жа Ваня Станчева, общественици и др.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе петокурсникът Мартин Кременлиев, който каза: “Радостта от Благовещението на св. Богородица е плод на Божието снизхождение и любов и ние трябва да я съхраним в чисти сърца, добри помисли и богоугодни дела. С живота си нека оделотворим истините на Христовото учение и да изпълним своето призвание, по мярката на силите си и дара, с който Бог ни е сподобил“.

В своето слово той отбеляза и мисията на жената християнка, която е “сътворена по „Божий образ” (Бит. 1:27), тя е равнопоставена на мъжа, с особено отговорно служение като съработница Божия. Нейното призвание е да отглежда и възпитава децата в духа на християнската ценностна система. Със своя пример във вярата и благочестието тя трябва да положи основите на любовта, кротостта и боголюбието в душите на най-малките Христови чеда“ - завърши словото си петокурсникът.

В края на тържествената богослужба архимандрит Антим поздрави семинарската колегия и всички обучаващи се в духовната ни школа и благослови богомолния народ.

От името на семинарската колегия и учениците и.д. ректор г-н Димитър Костадинов благодари на гостите, уважили празника, като поднесе цветя на архимандрит Антим и икона "Св. Благовещение" на г-жа Ваня Станчева.

След празничното богослужение, облечени със семинарски раса, с хоругви и знамена в ръце, завършващите петокурсници се отправиха към фиалата – мястото на тържествения ритуал по предаването на семинарското знаме.

Специално за събитието в Софийската семинария дойде кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, която за първи път посещава Софийската семинария.

Отец Божидар произнесе встъпителни думи за предстоящия ритуал, който е символичен за приемствеността в Семинарията, след което от името на завършващите слово произнесе Веселин Славков.

„Ние, абитуриентите от випуск 2013 година, заставаме c чисти сърца и предаваме неопетнено семинарското знаме на идващия след нас випуск 2014 година. Вече 110 години семинаристите абитуриенти по-разумни, по-просветени и с по-жива вяра и прояснен дух, c благоуханни чувства в сърцата, със свещен пламък и c божествен устрем напускат Семинарията, за да се отдадат на служение на Светата ни Църква и своя народ“ - каза семинаристът, след което всички зрелостници целунаха св. Евангелие и семинарското знаме, на което от едната страна е образът на св. Йоан Рилски, а от другата е извезан девизът: „Вярвай в Бога - обичай България!“

След предаване на семинарската светиня от името на четвъртокурсниците се обърна Иван Тупаров, който каза, че с голяма радост приемат семинарското знаме. „За нас то е символ на традициите, предавани във времето като любов към Бога и ближния, любов към богословието и науките, неуморен труд в учението и духовно пребиваване в молитва. To изисква от нас високата отговорност да бъдем достойни негови пазители и изпълнители“ - каза четвъртокурсникът и обеща да се стараят да пребъдват в това, на което са научени и което им е поверено, „за да бъдем c Божията помощ по-изрядни и добри, за пример на всички и верни Христови последователи“ - завърши той.

Г-жа Фандъкова като кмет на Столична община също поздрави възпитаниците на свети-Йоановата школа, като отбеляза, че този ритуал е „знак за приемственост и традиция, за ревностно изучаване, опазване и популяризиране на извечния боголюбив дух. Дух, за познанието на който трябва да се работи неспирно в днешното материално общество. Пожелавам Ви да имате одухотворено и неуморно присъствие в духовния живот на София! Нека Вашето христолюбиво служение, на което, вярвам, ще посветите живота си, занапред в годините ви носи много духовни радости от плодовете на Вашия труд в полза на истинския смисъл на човешкото добруване!“ - пожела г-жа Фандъкова.

С тържествено многолетие завърши церемонията по предаване на семинарското знаме, след което всички направиха паметна снимка пред сградата на духовното училище.

Всички зрелостници, преподаватели, служители и гости бяха поканени на прием в семинарската аула.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Празнична литургия за Благовещение в семинарския храмПразнична литургия за Благовещение в семинарския храмПразнична литургия за Благовещение в семинарския храм На певницатаВ храмаАрхимандрит АнтимПразнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Празнична литургия за Благовещение в семинарския храм Семинарското знамеПразнична литургия за Благовещение в семинарския храм Пред фиалата очакваха четвъртокурсницитеКъм фиалатаПред фиалатаПред фиалатаГоститеПредаване на знаметоИ.д. ректорът г-н Димитър Костадинов поздравява гоститеАрхимандрит АнтимПаметна снимка от БлаговещениеСофийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски"Семинарският храм
« предишна новинаследваща новина »