ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕ- обновено със снимки

25 март 2013 20:43, Софийска митрополия
Храм "Св.София"

Тази година в първия ден след Неделя Православна Църквата радостно отбеляза празника Благовещение - деня, в който архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София“, приел го за свой храмов празник.

По повод светлия празник днес в древния храм св. Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С камбанен звън Негово Светейшество бе посрещнат в храма, където дойде придружен от епископите, които изпълняват послушания на територията на Софийска епархия.

Това е първото богослужение на новоизбрания Български патриарх, който оглавява св. Литургия в качеството му на Софийски митрополит (след като бе тържествено посрещнат в митрополитската катедрала “Св. Неделя“).

Заедно с патриарха пред св. Трапеза застанаха още Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски еп. Тихон, председател на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Левкийски еп. Павел; архимандрит Дионисий, началник-отдел “Богослужебен“ към Св. Синод, софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, който е и предстоятел на храма; храмовото духовенство и столични духовници.

В деня, който според църковния календар се смята за начало на пролетта и се почита като ден на жената християнка, старинният храм бе изпълнен с богомолци, сред които се отличаваха цели семейства. С цвете в ръка мнозина пристъпваха към празничната икона, която изобразява благовестието на архангел Гавриил на св. Дева, за да я украсят и така да покажат своята почит и благодарност към Божията Майка.

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към присъстващите с архипастирско слово, в което говори за богоизбраничеството на св. Богородица.

В него той каза още: „Радостта от Благовещението на св. Богородица е плод на Божието снизхождение и любов и ние трябва да я съхраним в чисти сърца, добри помисли и богоугодни дела. С живота си нека оделотворим истините на Христовото учение и да изпълним своето призвание, по мярката на силите си и дара, с който Бог ни е сподобил“. Цялото слово може да прочетете на адрес: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=104689/ и да видите на адрес:

Като пожела винаги да пребъдваме под покрова на Божията Майка, българският първойерарх даде своя първосветителски благослов.

С тържествено многолетствие завърши празничното богослужение в чест на Благовещение, след което богомолците лично получиха от Негово Светейшество благословение.

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕХрамовата иконаПатриарх НеофитТивериополски еп. ТихонПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕЕпископиДуховенствоПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕСтобийски еп. Наум Знеполски еп. ЙоанПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕВ храмаПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕСтобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанТивериополски еп. ТихонМитрополитският дякон Иван ПетковПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕСтобийски еп. НаумПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕВ храмаПричастницитеНегово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПатриарх Неофит оглави празничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕПпразничната литургия за БЛАГОВЕЩЕНИЕНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх НеофитНегово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »