ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение в Тутракан

26 март 2013 14:47, Русенска митрополия
Благовещение в Тутракан

На 25 март, Благовещение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, Негово Високопреподобие архим. Емилиан, игумен на Басарбовския скален манастир, отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай”, гр. Тутракан. На игумена съслужиха ставр. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, и протодякон Кирил Синев. Проповед за празника произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия.

Много православни християни от града дойдоха на богослужението в храма, за да почетат пресветата, пречиста, преблагословена, славна наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, която възпяваме още като „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от херувимите, нетленно родила Бог Слово”. Православните християни добре знаем, че иконографската сцена с Благовещението е изобразена на Царските двери, в средата на всеки иконостас на православен храм. В последованията от денонощния богослужебен кръг св. Богородица е описана с букет от красноречиви прилагателни: „небесна врата”, „небесна стълба, по която слезе Бог”, „небе”, „рай”, „Дева”, „чиста майка”, „истинската лоза, от която израсна нам плодът на живота”, „всегдашна застъпница”, „надежда, застъпница и убежище на християните, непревзимаема стена и безбурно пристанище на изнемогващите”. Всички те, като ключови думи в най-сбита форма ни представят ролята на св. Богородица в делото на Божието домостроителство.

След св. Литургия духовниците извършиха първа копка и полагане на основен камък за строеж на параклис „Св. великомъченик Димитрий Солунски” в Тутракан. В това богоугодно начинание взеха участие и духовници от община Кирнодж, от съседния Дунавски бряг. С изграждането на този параклис се възобновява съществувалият по-рано, който се е помещавал в къща, съборена след 1940 г. С много ентусиазъм и благоговение тутраканци участваха в полагането на това начало на строеж на Божи храм.

Празничният ден продължи с откриването на изложбата „Атон в рисунки и фотографии”, организирана от Центъра за културни и семиотични изследвания и Община Тутракан. В нея се представят портретни и репортажни фотографии на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев, плод на техни експедиции до Света Гора - Атон в периода 2004-2013 г. Проф. Дачев представи на аудиторията в Обредния дом в Тутракан подробно запознаване с историята, духовността и културното наследство на монашеската република.

Няма по-блага вест на земята от тази, че Бог по Своето неизразимо човеколюбие, изпраща Своя Единороден Син, Който да се пожертва за спасението на падналото човечество. Думите на Мариам към архангел Гавриил „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти” (Лука. 1:38) се явяват ключови в нейната готовност да стане Богородица.

 

 

Снимки

Благовещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканПодписване на документа за положения основен камъкБлаговещение в ТутраканБлаговещение в ТутраканФотос от изложбатаПроект на параклисаДокумента за положения основен камък
« предишна новинаследваща новина »