ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

† Н Е О Ф И Т ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ - Слово за прошката (на вечернята в Неделя Сиропустна)

20 март 2013 11:01, Българска Патриаршия
† Н Е О Ф И Т ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В преддверието на св. Четиридесетница Христовата църква постепенно посредством църковните песнопения ни привежда в покайно молитвено настроение. В неделята на митаря и фарисея, чухме песнопението „Отвори ни дверите на покаянието, Животодателю”. Полиелеят в неделята на блудния син „При реките Вавилонски” (Пс. 136) отново духовно подхрани и усили в нас покайното настроение. Във великия прокимен на днешната вечерня молим Всемилостивия и благ Господ: „Не отвръщай лицето Си (Господи) от Твоя отрок!”. Дивната молитва на св. Ефрем Сириец „Господи и Владико на моя живот”, както и несравнимият по духовна глъбина Велик покаен канон на св. Андрей Критски, който ще произнасяме на части през цялата първа седмица от Великия пост, докосват най-съкровените струни на всяка християнска душа усилвайки нейната ревност към Бога, нашия Създател и Промислител.

Спасителят започва проповедническата Си дейност със знаменитите слова: „Покайте се, защото се приближи царството небесно” (Мат. 4:17). Ежедневно в Господнята молитва просим от Бога „И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си”. Ето че за да получим опрощение за греховете си първо трябва да се упражним в делото на покаянието и от все сърце да простим на прегрешилите спрямо нас ближни. Отредените от св. Църква четири годишни поста, благодарение на покаянието и упражненията в добродетелния живот, са благоприятен повод да пристъпим към св. Тайнство Изповед, размишлявайки върху сторените от нас дела и получавайки разрешение от духовния ни наставник да пристъпим към единение с Тялото и Кръвта Господни „за прошка на греховете и вечен живот”.

Господ Иисус Христос преди началото на своята спасителна мисия на земята постил в продължение на 40 дни (Мат. 4:2). Пророчица Анна живеела при Йерусалимския храм и не се отделяла от храма, „служейки Богу с пост и молитва денем и нощем” (Лука 2:37). Св. апостоли също са постили (Деян. 13:2; 14:23). Св. ап. Павел се обръща към римляни: „Като в ден, да се държим благоприлично, без да се предаваме нито на срамни гощавки и пиянство, нито на сладострастие и разпътство, нито на раздор и завист; но облечете се в Господа нашего Иисуса Христа, и грижите за плътта не превръщайте в похоти” (Рим. 13:13-14). В проповедта на планината Христос ни учи, че постът трябва да бъде придружен от молитва и милостиня. Църквата е отредила постните периоди през годината, за да ни утвърди в борбата с изкушенията и похотите, но и за да се изпълним с ревност по Жениха и се подготвим за съединение с Него чрез приемане на св. Причастие в чистота и достойнство.

Целта на земното ни битие е богоуподобяване, защото сме осиновени от Спасителя, и посредством Неговата Кръстна смърт сме станали синове Божии по благодат. В този ред на мисли св. Серафим Саровски ни казва: „Придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят”. През целия си живот трябва да проявяваме вярата си посредством делата на любовта, саможертвата и милосърдието.

Любовта ни трябва да е действена, за да бъде вярата ни жива, по думите на св. ап. Яков: „Вярата без дела е мъртва” (Яков 2:20).

Телесният пост непрестанно да бъде съпровождан от духовен пост, от въздържане от всяко зло и грях, „който лесно ни омотава” (Евр. 12:1).

Да се освободим от склонността към вражда и разделение, да се обединяваме в любовта и взаимното доверие, да търсим Христовия мир (1Петр. 3:11) и да се стремим към него, и Бог на любовта и мира ще бъде с нас (2 Кор. 13:11). Амин.

 

А сега първо аз моля да ми простите, ако някого с нещо съм оскърбил, както и аз прощавам. Молитвено пожелавам на всички ви леки и спасителни пости, след които очистени духовно и телесно да се сподобим с великата радост да посрещнем светлото Христово Възкресение.

 

 

« предишна новинаследваща новина »