ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ 8 ЮЛИ 2009 Г.

09 юли 2009 13:55, Българска Патриаршия
Синодната палата в София

1. На своето редовно заседание от 8 юли 2009 г. Светият Синод в пълен състав разгледа писмо вх. № 352 от 8 май 2009 г. с приложено писмо-покана за участие на представители на БПЦ на поредния богословски диалог между представители на Православната и Римокатолическата църкви в Кипър от 16 до 23 октомври 2009 г.

След обстоен анализ на досегашните конференции и срещи, Светият Синод прецени, че проведените богословски диалози между православни и римокатолици не са довели и до минимално приближаване на римокатолическата догматика до православната вероизповед, поради което РЕШИ:

Намира за неуместно участието на БПЦ в този диалог. Светият Синод ще дава своя принос при срещи за обсъждане на социални и други общочовешки проблеми.

2. Въз основа на внесеното за разглеждане писмо с вх. № 540/3.7.2009 г. на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, с молба за одобрение откриването и провъзгласяването за епархийски манастир на възстановения манастир „Св. св. Константин и Елена” в курортен комплекс „Св. Константин” – гр. Варна, с и. д. игумен иконом Стоян Махлелиев.

Светият Синод РЕШИ:

На основание чл. 58, т. 36 от УБПЦ одобрява постановлението на Варненския и Великопреславски епархийски съвет за възстановяването на манастира „Св. Св. Константин и Елена” край Варна и назначаването на иконом Стоян Махлелиев за и.д. игумен на светата обител.

3. Въз основа на внесеното за разглеждане писмо с вх. № 559/6.7.2009 г. на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, с молба за одобрение откриването и провъзгласяването за епархийски манастир на възстановения манастир „Св. вмчца Марина” край с. Ботево, Варненско с игумен архим. Гервасий.

Светият Синод Реши:

На основание чл. 58, т. 36 от УБПЦ одобрява постановлението на Варненския и Великопреславски епархийски съвет за възстановяването на манастира „Св. вмчца Марина” край с. Ботево, Варненско и назначаването на архим. Гервасий за игумен на светата обител.

4. Въз основа на писмо с вх. № 527/1.7.2009 г. на Ловчанския митрополит Гавриил, с известие, че на основание чл. 203 ал. 2 от УБПЦ на Неделя на всички светии в град Тетевен протойерей Павел Христов Лалев от Тетевенска духовна околия е награден с офикия „свещеноиконом”.

Светият Синод РЕШИ:

На основание чл. 203 ал. 2 от УБПЦ приема писмото за сведение.

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »