ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора статия на Богородичния акатист в София

29 март 2013 21:15, Софийска митрополия
Акатистната икона

"Радвай се, Невесто неневестна!" - продължава да пее Църквата в петъчния ден на втората седмица от Великия пост.

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, в петък на втората седмица в столичния храм "Покров Богородичен" съборно бе отслужена втората статия от Богородичния акатист.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. Молитвено участие взеха Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, предстоятели на храмове и столични свещеници.

Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, заедно с клиросни певци от различни столични църкви.

В празнично и богато украсения с пролетни цветя храм, множество християни от цяла София се събраха за съборна възхвала на Божията майка и заедно с певците вдъхновено отпяваха припевите: „Равай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”.

Към богомолците, дошли в тази петъчна вечер, с възхвално слово за св. Богородица се обърна главният секретар на Светия Синод, Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум.

В него той каза, че няма богослужение или молитва на светата Църква, в която да не се споменава името на Пресвета Богородица и говори за многобройните икони на Божията Майка, които са израз на помощ и почитание на благодарното Христово паство.

„Хиляди са чудотворните и особено чтими икони, обкръжени с изключително почитание от страна на православните сърца, посветени на света Богородица. От светото Евангелие знаем, че Божията Майка се радвала на особена почит от страна на своя Син. На същата почит тя се радва и от страна на Христовата църква, още от нейното основаване. И това е така, защото Църквата винаги е зачитала онова, което Бог е надарил с изключителна благодат. Обичта, с която Христос е обикнал пречистата Си Майка, се е пренесла и в Христовата църква. Почитането на света Богородица е една от най-нежните украси на Църквата и проява на предаността ни към Господ. Защото който непоколебимо вярва, че Христос е нашият небесен Учител, Господ и Спасител, той не може да не отдава почит и поклонение на Неговата свята Майка!“ - каза в словото си епископът и завърши с думите: „Радвай се, Радост наша! Покрий ни от всяко зло с твоя свят покров!"

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Покров Богородичен“В храмаСофийският свещенически  хорПредставители на Русенска митрополияВ храмаАкатистната иконаВтора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияВ храмаНа певницатаСтобийски еп. Наум чете втората част на Богородичния акатистСтобийски еп. Наум чете втората част на Богородичния акатистВтора част на Богородичния акатистВтора част на Богородичния акатистСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумНа певницатаВтора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияСтобийски еп. НаумЕпископите
« предишна новинаследваща новина »