ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ 9 ЮЛИ 2009 г.

10 юли 2009 15:18, Българска Патриаршия
Синодната палата в София

На своето редовно заседание от 9 юли 2009 г. Светият Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим взе следните решения:

1.След като разгледа молбата на Сливенския митрополит Йоаникий, да бъде определен представител на БПЦ в Москва, на мястото на

Проватския епископ Игнатий, който да се завърне в Сливенска митрополия и заеме длъжността викарен епископ,

Светият Синод Р Е Ш И:

Проватският епископ Игнатий остава на послушание представител на БПЦ в Москва.

2.След като изслуша доклада на високопреосвещените: Видински

митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Русенски митрополит Неофит, относно участието им в междуцърковна среща с Румънския патриарх Даниел и представители на Румънската православна църква, във връзка с определения нов статут на храма „Св. пр. Илия” в Букурещ, предоставен през 1954 г. от блаженопочиналия патриарх Юстиниан за ползване от Българската православна църковна общност в Букурещ,

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Румънския патриарх, в което да се изрази благодарност за братското добро отношение и възможностите да се осъществят добрите намерения за строеж на нов храм на българската общност в Букурещ.

3. След като разгледа писмо, вх. № 560/6.7.09, на Доростолския митрополит Иларион с молба за благословение чудотворната икона "Св. Богородица Троеручица" от Троянския манастир да гостува в гр. Силистра в периода от 12-17 септември т. г. за освещаване на благочестивите християни,

Светият Синод Р Е Ш И:

Дава благословение и препоръчва занапред изнасянето на чудотворните икони от манастирите за поклонение в страната да се съобразява със сезона, в който манастирите са най-посещавани от православните християни за поклонение пред чудотворните икони.

4. След като разгледа писмо, вх. 528/1.7.09 г., на Детелина Николова, кмет на община гр. Добрич, с молба за благословение да бъде подготвено и изпратено от Българския патриарх Максим писмо до Руския патриарх Кирил за подкрепа на предложението на инициативен комитет за издигане на паметник на св. Киприян митрополит Киевски и Московски в Сретенския манастир в Москва. Същият ще бъде открит на 1.ХІ. – Деня на народните будители,

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до Руския патриарх. Препоръчително е в надписа на паметника да бъде отбелязана народността на светителя.

5. След като разгледа доклад, вх. № 521/30.6.09 г., на адвокати Валентина Коцева и Венелин Ангелов, пълномощници на Троянската св. обител „Успение Богородично” по г. д. 838/2005 г. по описа на Троянския районен съд с приложените към доклада договор за учредяване право на строеж и право на ползване от 25.06.09 г., и спогодба от 26.06.09 г.,

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема доклада за сведение.

6. След като разгледа предложения, вх. № 513/26.06.09 г. от Сливенския митрополит Йоаникий, духовен ръководител и наставник на официалния сайт на БПЦ-БП за подпомагане работата на официалния електронен сайт.

Предлага се за придобиване на умения за професионално писане на новини и за въвеждане на материали от страна на регионалните редактори да бъде проведен двудневен работен семинар на екипа на сайта в един от българските манастири, при условие, че всяка митрополия командирова своя редактор, а манастирът осигури нощувка и храна, както и възможност за компютърна работа в интернет и всички членове да участват активно в повишаване на своята квалификация.

В писмото е приложена молба на Анета Пенева, с която тя кандидатства и моли да бъде назначена по съвместителство за редактор-коректор в официалния сайт на БПЦ.

Светият Синод Р Е Ш И:

Одобрява провеждането на двудневен работен семинар на екипа на сайта в Бачковската света обител, при условията описани по-горе.

Назначава Анета Пенева по съвместителство за редактор-коректор в официалния сайт на БПЦ, считано от 15 юли т. г.

7. Светият Синод Р Е Ш И:

Определя високопреосвещените: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил и Ловчански митрополит Гавриил да вземат участие на 14 юли при откриването на 41-то Народно събрание.

8. След като изслуша доклада на г-н Милко Кожухаров - началник отдел ФСО:

Светият Синод получи запечатаните пликове на кандидат-наематели за помещението в сградата на Богословски факултет – източна част.

Пликовете бяха разпечатани и офертите прочетени пред Светия Синод. След направеното обсъждане

Светият Синод Р Е Ш И:

Спира се на фирма „Консултен ЕООД”. Възлага на адвокатите да подготвят проекто-договора до 20 юли т. г. Да се изискат всички документи, доказващи състоянието на фирмата.

 

Протокол № 32 от 09/07/2009 г.

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »