ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ 10 ЮЛИ 2009 г.

10 юли 2009 16:39, Българска Патриаршия
Синодната палата в София

На своето редовно заседание от 10 юли 2009 г. Светият Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Максим взе следните решения:

След като разгледа доклада на главния секретар на Светия Синод Стобийски епископ Наум Светият Синод РЕШИ:

1. Заседанията на Светия Синод в пълен и намален състав да продължат както следва:

- на 29 юли от 10.00 ч. до 13.00 ч. и от 15.00 до 17.00 ч.

- на 30 юли от 9.00 до 13.00 ч.

Да бъдат изпратени уведомителни писма до всички епархийски митрополити.

2. За ревностно служение на Светата Църква прот. Анджело /Ангел/ Емануилов Ангелов, председател на столичния храм „Света София – Премъдрост Божия", да бъде отличен с офикия „свещеноиконом".

3. Светият Синод обсъди известието на Неврокопския митрополит Натанаил, че на територията на Неврокопска епархия заинтересовани лица се опитват да всяват отново смут в душите на клирици и православни християни за възкресяване на разкола в БПЦ. Същите обещават големи заплати на свещенослужителите.

Към писмото е приложена жалба до Главната прокуратура и други институции в България, както и статия озаглавена "Скандал - босият стана Неврокопски митрополит", имайки предвид „Браницкия епископ" Гервасий. В писмото се съдържа предложение същото да бъде разгледано и Светият Синод да излезе с призив към свещенослужителите и вярващите православни християни да не се поддават на манипулации, а да стоят твърдо и неизменно в лоното на каноничната БПЦ.

Светият Синод Р Е Ш И:

Изслуша и прие следния текст на Обръщение към свещенослужителите и православните християни:

„Светият Синод на БПЦ - БП в загриженост за опазване каноничното единство на БПЦ многократно е отправял призиви към пребиваващите в тежкия грях на разкола духовници да се върнат по каноничния път в спасителното лоно на БПЦ. Вместо това, някои от тези пребиваващи все още в разкола, обикалят по епархиите и се опитват да вербуват свещенослужители, съблазнявайки ги с обещания за големи материални облаги. Поради това призоваваме православните свещенослужители и християните да не се поддават на тези лъжливи и съблазнителни обещания, а да изповядват твърдо в пълнота и цялост светата православна вяра. Да пребивават в лоното на светата БПЦ, единствено призната и приета от всички Поместни православни църкви в целия свят. Затова ги призоваваме да не вземат участие в техните противоканонични и противозаконни деяния.”

Обръщението да бъде публикувано в официалния сайт на БПЦ. Да бъде подготвено и изпратено писмо до главния прокурор на Република България, като към писмото бъде приложена жалбата за станалия „избор" на Неврокопски митрополит в параклиса „Св. Георги" и за разногласието между разколниците, вследствие на което са подали жалба до прокуратурата. В придружителното писмо на Светия Синод да бъде обърнато внимание на главния прокурор върху пасажа от жалбата, в който се говори за използването на печати.

Протокол № 33 от 10.07.2009 г.

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »