ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Неделята на св. Григорий Палама в Солун Василиевата света Литургия бе изпълнена на славянски език

04 април 2013 15:20, д-р Десислава Панайотова
Хор "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Солун

По покана на Негово Високопреосвещенство Неаполски и Ставруполски митрополит Варнава (северозападен Солун), славянският хор „Св. св. Кирил и Методий” изпълни Василиевата света Литургия на славянски език в храм „Св. Георги”, кв. Калохори, гр. Солун, в Неделята на св. Григорий Палама, т.г. на 31 март 2013 г.

Литургията бе отслужена от митрополит Варнава заедно с духовенството при храма. Клиросният принос на хор „Св. св. Кирил и Методий” бе осъществен от студентите-богослови при Солунския богословски факултет – Орлин Янчев (ръководител), Антонио Лазески (зам.-ръководител), Виктор Недески, Иван Йорданов, Велислав Карастойчев, Даниел Цеков – певци, и исон - Александър Трошанов, Александър Димоски и Никола Костич (секретар на хора).

Целият певчески колектив изказва благодарност на игумена на Зографската света обител „Св. Георги Зограф”, архимандрит Амвросий, под чийто благослов момчетата от хора се събират два пъти седмично за репетиция в българското училище в Солун, което е притежание на и се обгрижва от Зографския ни манастир на Св. Гора-Атон.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Още за хора от неговия ръководител Орлин Янчев:

„Хорът ни съществува от миналата година и всички, които пеем в него, сме момчета от балканските държави. Понякога идват и момчета от Русия, Украйна, Молдова, т.е. всички сме от славянски произход и четем един и същ църковен език. Всички сме студенти по Богословие в Солунския богословски факултет (бакалаври, магистри и докторанти). Нотацията, която ползваме, е източната невмена нотация, като се стараем да звучим колкото се може по-автентично. Повечето от нас едновременно учат източно пеене в гръцки школи или пеят в солунски хорове и храмове.”

 

Текст и снимки: Орлин Янчев

 

 

Снимки

Неаполски и Ставруполски митрополит Варнава /северозападен Солун/Митрополит Варнава в съслужениеМитр. Варнава с хор "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Солун
« предишна новинаследваща новина »