ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РАЗЯСНЕНИЕ ОТ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИЯ ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН ПО ПОВОД ОТПРАВЕНИТЕ КЪМ НЕГО ОБВИНЕНИЯ

14 юли 2009 17:03, Българска Патриаршия
Доростолският митрополит ИЛАРИОН

Настроен критик, от уважение няма да спомена името му, в защита на Православието, за което съм строг ревнител, ме обвинява.

Във връзка с празника на катедралния храм “Св. св. ап. Петър и Павел” в Силистра - Петровден, ме обвини, че съм приел представители на католически орден. Длъжен съм да поясня:

Група от десетина католици, от кой орден в Италия не зная, носещи едно Православно разпятие от 17 век, дойдоха в Силистра да го подарят на празника - Петровден, 29 юни. Вечерта на бдението в катедралния храм присъстваха строго дисциплинирано до края на службата. Аз бях в пълно одеяние за каждение в храма. От разговора с тях, след службата, в придворието на храма, разбрах, че като узнали, че покровител на нашия град е Кръстът Господен, счели за добре да подарят това Православно разпятие, безспорно от времето на кръстоносците, отвлечено в Италия с много други светини от Православните страни, каквито са и мощите на св. Дасий Доростолски, чиято десница папа Йоан Павел ІІ донесе в дар в София при посещението си преди осем години.

Лично на мен, като архиерей на епархията, дариха отличието “Златна палма”. Можеше ли да не го приема? Приех го за музейната експозиция в приемната на митрополията.

Културата ми изискваше да поблагодаря за дарението. Сбогуваха се с мен след службата в двора на църквата и си заминаха още същия час от града.

Трябваше да бъда внимателен, за да издействаме и други светини, отвлечени от кръстоносците, какъвто е беломраморният саркофаг на св. Дасий Доростолски, пазен в подземието на катедралния храм в Анкона, който лично видях, за да бъдат върнати в Родината ни.

Е, какво лошо има във всичко това, та ме обвиняват, че съм залитнал в католицизма! Този, който прави упрек, той не знае ли като богослов, че във великите ектении на Богослужбите има прошения: “о соединении церквей”, и още - “о всякой души християнствей”, ектения “за всю братию и вся християни”. Тези и подобни на тях молитвени прошения нали трябва да се произнасят за осъществяването им с вяра, съгласно думите на Христа Бога на Тайната вечеря към Бога Отца “да бъдат всички едно” /Иоан. 17:21/ и да се приемат сърдечно! Нали с това трябва да подчертаем желанието на св. отци на Църквата, съставители на Богослужбите “единем усти и единем сердцем” да славим Бога! Нали и тия молитвени слова трябва да са искрени! Не съм имал ехваристийни общения с тях.

С тия кратки обяснения по повод обвинението, трябва да си припомним думите на Господа Бога нашего Иисуса Христа: “Не съдете за да не бъдете съдени” /Мат. 7:1/.

+ Доростолский Митрополит: ИЛАРИОН

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Доростолският митрополит ИЛАРИОН

« предишна новинаследваща новина »