ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ ПО ПОВОД ГОДИШНАТА СРЕЩА НА ПОПАДИИТЕ И ДЯКОНИЦИТЕ В САЩ

15 юли 2009 15:38, Българска Патриаршия
Синодната палата в София

На 16 и 17 юли 2009 г. в Дес Плейнс, щата Илинойс, САЩ, ще се проведе ежегодната среща на презвитерите и дякониците, която се организира в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, оглавявана от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим изпрати следното поздравление до участниците:

 

Уважаема попадия Джуния Толберт,

Скъпи в Господа попадии и дяконици, наши духовни чеда,

Приятно ни е от името на Светия Синод и от наше име отечески да ви поздравим по повод ежегодното ви събиране, този път на 16 и 17 юли 2009 г. в Българската източноправославна църква "Св. София" в Дес Плейнс, щата Илинойс, САЩ.

От изпратените писма и снимки миналата година, както и от информацията, която сподели с нас нашият събрат и ваш епархийски архиерей митрополит Йосиф, знаем, че от година на година срещата ви става по-плодоносна и с повече участници. Негово Високопреосвещенство може би затова предпочита да пие чай, тъй като по време на "чая с дядо Владика" вие винаги го трогвате с вашата доброта, сърдечност, будност и задушевни разговори, така важни за живота на "половинките" на нашите свещеници и дякони в епархията.

От евангелието на св. Лука (11:27-28) знаете, че когато веднъж Господ Иисус благовестил, една жена издигнала глас от народа и казала: "Блажена е утробата, която Те е носила, и гърдите, от които си сукал!" А Той й отговорил: "Да, но блажени са и тия, които слушат словото Божие и го пазят."

Вярваме, че по подобие на жената от народа, вие също сте убедени в блаженството на утробата, която е носила не само нашия Господ, но и във величието Му като Богочовек. И, ако жената от народа непосредствено е видяла знаменията на Господа и е слушала словото Му, то от името на светата Му Църква можем да кажем, че като попадии и дяконици вие също знаете както земния живот на Господа Иисуса, така и величието на Неговото служение. Но което ви прави чест е, че вие знаете, виждате и подкрепяте не само живота, но и служението на Неговите свещеници и дякони в епархията ви, бидейки "една плът" с тях като "малка домашна църква". И още, вие виждате и това, което Господ е открил чрез Светия Дух на апостолите. Свидетели сте на Неговото дело така, както Той го откри през Своето земно служение и продължава да го разкрива в живота на светата ни Църква, на която Той е Глава.

Така че, ако Господ е казал на оная жена от народа: "Да!", нека вярваме, че и на нас Той казва: "Да, но блажени са и ония, които слушат словото Божие и го пазят".

Господ Иисус Христос знае Кой е Той, знае коя е и Неговата майка. Но Той знае и вижда в далечината богослужението и на всички вас. Затова казва: Да, блажена е Божията майка! Но блажени сте и вие, които слушате словото Божие, пазите го и се стараете като попадии и дяконици да й подражавате като живи свидетели на Неговото слово и дело.

Всичко онова, което правите като достойни попадии и дяконици в подпомагането на мъжете си в служението им на Господа на Божията църква, спомага много да вкусите от това блаженство.

Похваляваме ви за усърдието да участвате и в любовта на вашите мъже към Спасителя. Радва ни постоянното ви сърдечно настроение и пламенната обич, с която разгаряте огъня на православната ни вяра.

Помнете, че от Бога сте определени да бъдете попадии и дяконици, та заедно с мъжете си да растете във вяра, мъдрост и светост. С послушание през целия си живот трябва да приемате всичко, което идва от Бога чрез светата Му Църква.

Като блажени трябва всякога да стоите пред вярващото сърце и всяка от вас поотделно да бъде образ на чистота, вярна съпруга, любеща майка, пълна с милост и сърдечна топлота, ревностна църковничка, добра сътрудничка на духовния енорийски отец или като дяконица - на енорийския дякон. И още, като слушателки и пазителки на словото Божие вие сте сестри и майки на Иисуса, както Сам Той казва (Мат. 12:50), т.е, блажени, както е блажена и Неговата майка.

Благословението на Господа и Неговата милост да бъдат с всички вас!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД: МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

« предишна новинаследваща новина »