ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

15 юли 2009 15:20, Българска Патриаршия
Синодната палата в София

В периода 26 -27 септември 2009 г. в Стилтон, Пенсилвания, САЩ тържествено ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на Македоно-Българската източноправославна църква "Св. Благовещение". По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Максим изпрати следното поздравление:

 

Ваше Всеблагоговейнство отец протойерей Даниел Ресетар,

Ваше Благоговейнство отец свещеник Патрик Бърнс,

Уважаема г-жа Флоренсе Иванова - председател на църковното настоятелство,

Възлюбени в Господа наши духовни чеда,

Приятно ни е от името на Светия Синод и от наше име отечески да ви поздравим по повод 100-годишнината от създаването на Македоно-Българската източноправославна църква "Св. Благовещение", която тържествено отбелязвате на 26 - 27 септември 2009 г. в Стилтон, щата Пенсилвания, САЩ.

Обрадвахме се като разбрахме, че на тържеството сте поканили Негово Високоблагоговейнство отец ставрофорен свещеноиконом Марко Косев и попадия Татяна Косева, които ревностно и от сърце служиха при вас 22 паметни години. Отечески им благодарим и молитвено им благопожелаваме дълги и здрави години в очакваната пенсия.

Като си спомняме с радост Патриаршеското ни посещение в Стилтон на 22 и 23 септември 1978 г., благодарим на Бога, че продължава да милва и вас и нас със Своите щедрости и човеколюбие.

Основана преди 100 години, Македоно-Българската източноправославна църква "Св. Благовещение" е втората ни православна църковна община в Америка. Историята й свидетелства, че с жертви и труд вашите отци и праотци, които се поселиха в Стилтон от Стария край, построиха храма за молитва и срещи, в който запазихте вярата и обичаите ни. Вярно, енорията сега се състои от наследниците им от четвърто и пето поколение, родени в САЩ и говорещи предимно английски език, но, слава Богу, че не сте забравили завета и подвига на основателите и въпреки че наводнение разруши построените от тях църковните сгради, а впоследствие и пожар изгори църквата, вие отново съградихте храма, осветихте го през 1977 г., посрещнахте ни в него с велелепие на следващата година и до днес го поддържате с много вяра, пожертвования, труд и любов.

На нас ни е мило да ви припомним, че през всичките тия 100 години вашата църква и енория е свързана със Светия Синод. Още през 1909 г. Негово Блаженство Екзарх Йосиф е подписал и изпратил св. антиминс, който е бил положен на св. Престол за повече от 50 години. За нас е утеха да чуем от вашия митрополит Йосиф, че сегашният св. антиминс, на който отслужвате св. Литургии, е осветен и подписан от нас; че всички свещеници и владици от 1909 г. досега служат в Стилтон със знанието и благословението на Светия Синод и, че съгласно почетната грамота от Камарата на представителите на република Пенсилвания, която ни се връчи на 22 септември 1978 г. "приятелството между Българската православна църква и Съединените щати ще бъде заздравено и ще продължава за вечни времена".

Още звучат в ушите ни думите на тогавашния кмет на Стилтон г-н Ричард Стоуфър, който с Прокламация обяви 22 и 23 септември, 1978 г "за дни на Македоно-Българския православен храм в град Стилтон, щата Пенсилвания, в знак на особена почит" към наше смирение. А почитаемият г-н Джордж Гигас изрече тогава думи, които ни задължават и ние разказваме с удоволствие на всички наши духовни чеда, че частица от родната ни земя живее в Америка в Стилтон и че нашето посещение е било огнен символ на любовта за вас, нашите енориаши (в парафраз).

Вярваме, че отишлите си от този свят първооснователи са при Господа и заедно с всички покойни отци и членове на църквата след тях сега наблюдават от небето вашето мило тържество и чувстват същата радост и удовлетворение, че са оставили добрите си дела за ваше вдъхновение през следващите 100 години. Бог да ги прости! Делата им да вървят с тях и да им послужат за оправдание пред Бога и Неговата света Майка.

А на всички вас, скъпи отци, братя и сестри - наши духовни чеда, изпращаме знаменателните думи на блажения Павел до Коринтските християни: "Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов"(16:13-14). И още:"Като се търпите едни други с любов, залягайте да запазвате единството на духа чрез връзките на мира"(Еф. 4:1-3).

На отец Даниил Ресетар благодарим за добрината да бъде с вас във време на нужда; благославяме новия свещеник отец Патрик Бърнс и попадия Мара да поставят добро начало на служението си през следващите 100 години; на всички вас благопожелаваме здраве, благощастие и многолетие; на църковната община - благопреуспяване; на американския народ и неговите държавни ръководители -благоденствие и възход.

Честита 100-годишнина!

Божието благословение да пребъде над всички вас,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД: МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

« предишна новинаследваща новина »