ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трета статия на Богородичния акатист в София – храм „Св. св. Кирил и Методий”

06 април 2013 03:14, Софийска митрополия
Акатист на Пресвета Богородица

На 5 април 2013 г., петък на третата седмица от Великия пост, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) ласкавите лъчи на априлското слънце пробиха дъждовните облаци точно преди началото на богослужението, в което бе прочетена третата статия на Богородичния акатист. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон – председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”, на когото съслужиха ик. Александър Георгиев – председател на храм „Св. св. Кирил и Методий”, и новоръкоположеният дякон на Софийска епархия Васил Танев. В съмоление с тях бяха преосвещените епископи Стобийски Наум – гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан – викарий на Софийския митрополит; високопреподобните архим. Дионисий – началник на отдел „Богослужебен” при Св. Синод, и архим. Сергий; ставр. ик. Ангел Ангелов – и.д. протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Василий Сарян – експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод, ик. Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство в лицето на свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, прот. Николай Георгиев и прот. Йоан Чикалов, столично духовенство, митрополитският дякон Иван Петков и патриаршеският дякон Александър Нешев, иподякони на БПЦ и множество верни християни, изпълнили кораба и притвора на храма. Самият храм посрещна скъпото събрание с нова озвучителна уредба и с два нови проскинитария (големи поставки за икони), поместени непосредствено пред солея и иконостаса - иконите са: отляво - "Въведение Богородично в храма", на който празник е посветен храмовият параклис, а отдясно - "Всички български светии".

На десния клирос пееше част от Софийския свещенически хор, дирижиран от прот. Кирил Попов, с псалти, които там и на левия клирос, където стояха певците на храм „Св. св. Кирил и Методий”, се включваха в химнословията към Бога и Пресвета Богородица. Всички се насладиха на тяхното изрядно, монолитно и завладяващо с молитвения си дух пеене.

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия Тивериополският еп. Тихон прочете третата статия на Богородичния акатист при вглъбеното съмоление на духовенството и народа в храма. В съборна възхвала към тази, която Църквата нарича „вместилище на Невместимия”, всички заедно отпяваха припевите: „Радвай се, Невесто неневестна” и „Алилуия”.

Към богомолците с топло и поучително слово се обърна Тивериополският епископ Тихон: „Скъпи в Господа, в хода на светата Четиридесетница ние бавно и постепенно се издигаме в качеството на своите молитви! Може би не всички от вас знаят, че не е толкова важно да се молим за нещо, от което имаме нужда, а най-вече да славим Бога. Същевременно обаче трябва да сме активни в моленията си към Бога, въпреки че в края на краищата всичко ни е даром от Него. Но, ако при четенето на канона на св. Андрей Критски повече просехме, нека сега повече да славословим Девицата, защото с молитвите си-славословия към нея, ние упражняваме в себе си издигането на своя дух; молим св. Богородица да се присъедини към молитвите ни – нейната молитва да поведе към Божия престол нашите молитви.” Епископ Тихон подчерта, че в тревожното настояще е радостно, че сме в храма, и макар и да сме малко в сравнение с множеството, което живее вън от Църквата, ние даваме пример, показваме духовна сила и най-важното: че вярата е извор на надежда. „Благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за честта, която ми оказа да служа тук, като прочета третата статия на Богородичния акатист. Благодаря на моите събратя и на вас за вашето съмоление. То ме затрогва и засрамя, защото се чувствам малък и слаб, ако вие не сте около мене. Бог да ви благослови и св. Богородица да ви закриля. Амин!" – с такъв благослов завърши словото си еп. Тихон.

След отпуста на свой ред Знеполският епископ Йоан благодари на Тивериополския епископ Тихон за служението в чест на св. Богородица и отбеляза, че е радостно да сме в църква, защото извън нея няма истинска надежда. Епископът отбеляза, че именно заради това е толкова важно религиозното образование да навлезе подобаващо в образователната ни система, защото то е средство за преодоляване на отчаянието, което като зараза е плъзнало сред нашия скъп народ. Епископ Йоан благопожела Бог по молитвите на архиепископ Методий Великоморавски да благослови всички с техните домове. След това богомолците радостно взеха благословение от епископите и останалото духовенство. Част от миряните се събраха около свещ. Методий Корчев, който извърши последованието Петохлебие в навечерието на тържественото отбелязване на Успение на св. Методий Славянобългарски – 6 април.

Дълго християните общуваха в храма и неговите двори след приключването на богослужението. Мир и радост в Господа, и надежда в закрилата на св. Богородица отнесоха всички, които молитвено бяха прекарали в храма красивите вечерни часове на 5 април. Защото те избраха добрата част, която няма да им се отнеме!

Пресвета Богородице, запази ни под своя покров!

 

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий"Цъфналата градина при храм "Св. св. Кирил и Методий"Дякон Иван Петков и дякон Васил ТаневПреди началото на третата статия на Акатиста на Пресвета БогородицаЕп. Йоан, еп. Тихон, еп. Наум и архим. ДионисийЕп. Йоан, еп. Тихон и еп. НаумИк. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Клирът в очакване на еп. Тихон и гоститеКлирът в очакване на еп. Тихон и гоститеТивериополски епископ ТихонИконата на Пресвета БогородицаИк. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"МирянитеМирянитеАрхим. ДионисийХрамовият иконостасНовата икона ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНОВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИСофийският свещенически хор и псалтиСофийският свещенически хор и псалтиСофийският свещенически хорТрета статия на Богородичния акатистМирянитеКуполът на храма"Ширшая небес" - Св. Богородица "По-широка от небесата"Тивериополски еп. Тихон чете ІІІ статия на Богородичния акатистТивериополски еп. Тихон чете ІІІ статия на Богородичния акатистТивериополски еп. Тихон чете ІІІ статия на Богородичния акатистЕп. Тихон окадява мирянитеСъборна молитва в храм "Св. св. Кирил и Методий"Слово на Тивериополски еп. ТихонСлово на Тивериополски еп. ТихонО. Стилиян Табаков чете заключителни молитви към Пресвета БогородицаИк. Кирил Дидов чете заключителни молитви към Пресвета БогородицаИк. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Ик. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Ик. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Ик. Александър Георгиев - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"О. Александър дава отпустО. Александър дава отпустЗнеполски еп. ЙоанСтобийски еп. Наум и Тивериополски еп. ТихонЗнеполски еп. ЙоанМирянитеВзимане на благословение от духовницитеПетохлебие в навечерието на СВ. МЕТОДИЙ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИПетохлебие в навечерието на СВ. МЕТОДИЙ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИПред светите икониПред светите икониИконата на Пресвета БогородицаВ храм "Св. св. Кирил и Методий"Благоуханна градина
« предишна новинаследваща новина »