ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ ХРАМ-ПАРАКЛИС В СЕЛО БЕБРОВО, ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ЕПАРХИЯ

15 юли 2009 18:03, Великотърновска митрополия
Сега действащият храм „Св. Георги”, село Беброво

На 14 юли 2009 г. благочестивият дарител Рашко Йоакимов Рашев дари на Великотърновска св. Митрополия място в село Беброво, Еленска духовна околия, за изграждането на храм-параклис.

Парцелът е 200 кв. м, като се предвижда застроената площ на храма да бъде около 100 кв. м. Прехвърлянето на имота извърши нотариус Йордан Цончев от гр. Елена, който направи лично дарение за новия храм, както и много други благочестиви миряни, на които Великотърновска св. Митрополия изказва гореща благодарност. Предстоят по-нататъшните задължителни стъпки за довършването на това свято начинание.

Беброво е старо българско селище, основано още преди завладяването на България от османските турци. В землището на селото има следи от два средновековни манастира, вероятно от времето на цар Иван Асен ІІ. През 1995 г. на мястото, където е бил манастирът „Св. Никола”, е възстановен паметният знак, който тогава е осветен от Великотърновския митрополит Григорий.

През 1835 г. в с. Беброво е построена църква „Св. великомъченик Георги Победоносец”, която е опожарена по време на Руско-турската освободителна война. Днешната църква „Св. великомъченик Георги Победоносец” в село Беброво е възстановена върху основите на стария храм през 1879 г. и осветена от митрополит Климент (Васил Друмев).

Днес, когато начева изграждането на храм-параклис в това будно село на китния Еленски балкан, призоваваме всички дарители да дадат своята лепта по следната банкова сметка:

 

В.ТЪРНОВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

BG65KORP92201020117701

BIC (банков код) KORPBGSF

КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД

КЛОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ХРАМ-ПАРАКЛИС В С. БЕБРОВО

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Нов храм

« предишна новинаследваща новина »