ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстопоклонна неделя в гр. Видин

07 април 2013 12:01, Видинска митрополия
Кръстопоклонна неделя в гр. Видин

Тържествено бе отбелязана Третата Неделя от Великия пост – Кръстопоклонна, в гр. Видин и из храмовете на цялата епархия.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан оглави светата Божествена литургия за Неделя Кръстопоклонна в енорийския храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Монтана, където при стечението на многобройно множество вярващи християни бе изнесен честният кръст Христов. По време на светата Литургия проповед произнесе архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, който наблегна на животворящата сила на кръста, която придобиват вярващите християни служещи на Бога.

След молението Видинският митрополит Дометиан извърши и молебен за българския народ, като се помоли с молитвата на св. Василий Велики, която се чете на всяка света Литургия по време на пението „О Тебе радуется...“. Тази молитва е за всички нуждаещи се от Божия помощ, подкрепа и закрила. Митрополит Дометиан благослови присъстващите и им пожела да бъдат достойни чеда на Църквата Христова и милия ни народ.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” бе отслужена света Литургия и последованието на изнасянето на кръста Христов от светия олтар в центъра на храма.

Светата Литургия бе отслужена от архимандрит Поликарп и храмовото духовенство.

Особена бе радостта на благочестивите християни, защото чрез благодатното преклонение пред св. кръст всички споделиха духовната радост на свободата и спасението, дадени ни чрез доброволното страдание на Господ Иисус Христос на Кръста.

Архимандрит Поликарп произнесе проповед, с която насърчи християните всеки да носи кръста си правилно и достойно, с кротост, смирение и постоянство. Той подчерта, че е необходимо да носим кръста Христов с покаяние, така нужно ни за избавление от всяко затруднение и съблазън.

По традиция на благочестивите християни бе раздадена почерпка - чай и кафе, за благословение и духовна утеха.

В катедралния храм на Видин с благословението и препоръката на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан след светата Литургия бе отслужен молебен за българския народ, за здраве, благопреуспяване и придобиване на духовни сили по пътя на духовното и социално добруване.

Из всички храмове на епархията бе отслужена света Литургия и извършен чинът на изнасянето и преклонението пред Кръста Господен.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »