ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В България се увеличават православните християни от Русия - интервю с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

07 април 2013 17:17, Българска Патриаршия
Митрополит Кирил

"Интересът на руските граждани към закупуването на недвижимо имущество в България увеличи притока на православни вярващи от Русия в българските храмове" - каза в интервю за ИТАР-ТАСС Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

"В България с всяка година се увеличават православните вярващи, пристигащи от Русия" - каза българският архиерей.

По негово мнение, интересът от страна както на българските, така и на руските енориаши става причина за дара, който наскоро направи Руската православна църква - иконата на последния руски император Николай II и членовете на неговото семейство, която бе донесена от църковна делегация и сега се намира в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица” във Варна. "Разбира се, интерес от страна на християните към тази икона има. Още повече, че в нашия храм винаги са идвали православни християни от Русия, а сега те станаха повече. Имаме идея да построим църква, която да е собственост на Българската православна църква (БПЦ), но църковните тайнства в нея да се отслужват съгласно руската православна традиция. Това е необходимо, та православните руснаци, които живеят тук, да се чувстват още по-добре" - отбеляза Варненският митрополит.

"Аз мисля, че този храм трябва да бъде построен на място, където има компактно руско население. Например в гр. Бяла, Варненска област, населението на който вече основно е от руски граждани" - добави митрополит Кирил, като отбеляза, че финансирането на проекта за строежа на храма ще бъде осъществено от руска страна.

Както поясни предстоятелят на Варненската митрополия, по време на посещението си в България през април миналата година Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е предложил "за българите в Москва да бъде построен енорийски храм, посветен на свети Киприан (българин по произход)". "Ние ще се договорим с РПЦ кой ще служи в този храм, тъй като често от Русия пристигат свещеници, които живеят и служат в България и това е нормална практика" - каза той.

Събеседникът ни отбеляза, че изборът на новия предстоятел на Българската православна църква няма да промени курса на отношенията между РПЦ и БПЦ, те ще бъдат така топли, както и преди, и в това няма никакво съмнение. "Ние и занапред ще разширяваме връзките с РПЦ, ще организираме съвместни срещи, конференции, заедно ще се подготвяме за Светия и Велик Събор на православните църкви - всичко това свидетелства за единството на Православието. Между нашите Църкви няма разногласия, единствените въпроси, които трябва да решаваме са във връзка с организацията на съвместни мероприятия, в посока укрепване на нашите връзки" - каза митрополит Кирил.

СОФИЯ, 3 април

Автор: Игор Броварник, кореспондент на ИТАР-ТАСС
Източник: ИТАР-ТАСС

 

 

« предишна новинаследваща новина »