ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИК В ГР. БАНКЯ, СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ

15 юли 2009 23:40, Софийска митрополия
ПРАЗНИК В ГР. БАНКЯ

На 15 юли, когато светата ни Църква си спомня мъченическия подвиг на свети Кирик и Юлита, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена тържествена света Литургия в енорийския храм на гр. Банкя „Св. Кирик и Юлита”. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, архим. Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Антим, протосингел на Видинска митрополия, архим. Теофан, предстоятели на столични храмове, храмовото духовенство, както и протодякон Стефан Марков и дякон Иван Петков.

По време на светата Литургия Видинският митрополит Дометиан отличи с офикия протойерей предстоятеля на храма свещеник Василий Топузлиев за неговото усърдно енорийско служение. Проповед за мъченическия подвиг на св. Юлита и нейния син св. Кирик произнесе архим. Антим. Той се обърна към богомолците в храма с думите: ”Да не забравяме и винаги да се вдъхновяваме от подвига на християните, живели през първите векове. Да се стараем с живота и делата си да сме достойни християни и да възпитаваме децата си в този християнски дух." След многолетствието в края на службата голямото множество богомолен народ бе поздравено от високопреосвещения Видински митрополит Дометиан, който първо синовно благодари на Негово Светейшество за предоставената му възможност да предстои на тази служба в този прекрасен български кът. Той призова да бъдем като единия от 10-те прокажени от евангелската притча и винаги да благодарим на Бога, защото всеки ден ни е подарен от Него. В поздравителното си слово към о. Василий Топузлиев архиереят изказа своята голяма радост да възложи светия омофор върху достойния потомствен свещеник, който от 20 години се подвизава като пастир в тази енория. Той го насърчи да продължава все така боголюбиво и всеотдайно да работи на Божията нива, призова Бог да му даде още много сили и години да послужи на светата ни Църква. От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим викарният епископ Знеполски Йоан благодари на високопреосвещения Видински митрополит, поздрави кмета на гр. Банкя, църковното настоятелство и певческия хор и всички миряни, дошли да почетат светите Божии угодници.

Празникът продължи с водосвет пред вратите на храма и завърши с думите на архиерея: „Да пребъде този ден и този празник не само в Банкя, но и в цяла България!”

Снимки: презвитера Наталия Топузлиева
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

ПРАЗНИК В ГР. БАНКЯПРАЗНИК В ГР. БАНКЯПРАЗНИК В ГР. БАНКЯПРАЗНИК В ГР. БАНКЯ

Аудио

Празник в Банкя

« предишна новинаследваща новина »