ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархия

08 април 2013 17:12, Русенска митрополия
Негово Светейшество произнася своето обръщение преди молебена

На 7 април 2013 г., Неделя Кръстопоклонна, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Яков отслужи неделната св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. Храмът беше изпълнен с богомолен народ. Множество вярващи се причастиха. Проповед произнесе ст. ик. Минко Казаков.

В края на св. Литургия Негово Светейшество се обърна с думи на благодарност към своя досегашен викарий за неговото служение в Русенска епархия от 2006 г. до сега. На свой ред Месемврийският епископ Яков благодари на Негово Светейшество за неговите пастирски наставления, бащинска загриженост и търпение, благодари и на храмовото духовенство на Катедралния храм и служителите на св. Митрополия. Възвести се многолетствие, при което светейшият патриарх Неофит и преосвещеният епископ Яков благословиха народа.

След това съгласно решението на Светия Синод Негово Светейшество отслужи молебен за закрила и благопреуспяване на българския народ. Както каза патриархът, този молебен е и за „всички, които имат нужда от Божия подкрепа, които имат нужда от подпомагане в живота и за единомислие и единодействие в обществения живот“. В обръщението си преди молебена той каза, че сме заедно в този ден, „за да се насърчим в доброто, в добродетелта и да получим благословението на св. Кръст Господен, на който се покланяме на днешния ден“. Патриархът призова в тези трудни за народа ни времена да търсим духа на „любовта, на загрижеността и на готовността да бъдем там, където е необходимо нашето присъствие, нашата помощ, нашето доказване, че сме братя и сестри помежду си“ и „да отправим сърдечна молитва за тези, които страдат, бедстват, които са доведени понякога до тежко отчаяние, и да се постараем да облекчим тяхното положение“.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Неделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархияНеделя Кръстопоклонна и молебен за българския народ в Русенска епархия
« предишна новинаследваща новина »