ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българска делегация се срещна с представители на Външния отдел на Руската църква

11 април 2013 15:28, Българска Патриаршия
Среща на българска държавна делегация в Москва

На 10 април т.г. българска държавна делегация бе на официално посещение в Москва, където осъществи среща с Отдела за външно-църковни връзки на Руската православна църква.

Българската делегация бе водена от г-н Георги Първанов, експрезидент на Република България, и заедно с него бяха: извънредният и пълномощен посланик на България в Русия г-н Бойко Коцев, председателят на форум "България - Русия" г-жа Светлана Шаренкова, народните представители от 41-то Народно събрание г-н Румен Петков и проф. Андрей Пантев, първият секретар на Българското посолството в Русия г-жа Василка Кехайова и представителят на Българския патриарх в Москва архимандрит Теоктист (Димитров).

От страна на Руската патриаршия в срещата взеха участие председателят на ОВЦС Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), секретарят на Външния отдел протойерей Игор Якимчук и протойерей Сергий Звънарев.

Митрополит Иларион след като приветства гостите от името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, разказа за отношенията между Руската и Българската православна църква, между руския и българския народ, като отбелязва, че най-важната характеристика на тези дългосрочни отношения винаги е била взаимната подкрепа. Той посочи също така, че е важно за сънародниците им, живеещи в България, развитието на двустранните контакти. Митрополит Иларион запозна високите гости със съвременното служение на Руската провославна църква, като подчерта социалната и благотворителна мисия на Църквата. Той сподели още своя преподавателски опит в руските училища, където е застъпен предметът "Основи на религиозните култури и светската етика".

От своя страна г-н Първанов благодари на митрополит Иларион за приема и предаде благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. На срещата бе обсъден още строителният проект на новия български храм "Св. Киприан" в руската столица, който ще бъде построен в близост до българските общежития в Москва.

С благопожелания за успешна работа и паметни подаръци завърши срещата на българската държавна делегация с Външния отдел на Руската църква.

Текст и снимки: Българско подворие в Москва

 

 

Снимки

Среща на българска държавна делегация в МоскваСреща на българска държавна делегация в МоскваСреща на българска държавна делегация в МоскваСреща на българска държавна делегация в Москва
« предишна новинаследваща новина »