ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СПРАВЕДЛИВО РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

18 юли 2009 08:24, Българска Патриаршия

С Решение № 122 от 10. 07. 2009 г. на Трети специализиран заседателен състав парламентарната Комисия за защита от дискриминация (КЗД) отхвърли жалбата на протестантската общност `Апостолска реформирана църква` (АРЦ) и нейни поделения срещу д-р Десислава Панайотова. Д-р Панайотова е директор на ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий”, член на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ и отговорен редактор на официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия.

Припомняме, че в жалбата си до КЗД основните жалбоподатели - пасторите Георги Бакалов (АРЦ) и Калоян Курдоманов (поделение Християнски център „Прелом”) в края на миналата година неоснователно атакуваха д-р Панайотова заради изразените от нея принципни позиции, свързани със сигнали за констатирани отклонения в някои протестантски и нехристиянски религиозни общности. Те бяха отразени в интервюто й за в-к „Телеграф” от 01. 08. 2008 г. В подадената жалба пасторите настояваха д-р Панайотова да бъде задължена да се въздържа „от бъдещи прояви на дискриминация на основание религия”. Това всъщност бе опит за ограничаване на ненакърнимото й право публично да изразява православно мнение и социалноангажирана позиция.

Св. Синод на БПЦ незабавно реагира и изготви Становище относно спазването свободата на словото и религиозните убеждения в Р България. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай също изпрати становище до КЗД. И в двата документа категорично се подчертава, че да се забрани на една православна християнка да използва характерния за Православието богословски език, би означавало да се окаже натиск върху православната й съвест, върху професионалния й дълг и върху религиозните й права като цяло.

След събирането на необходимата документация за разглеждане на случая КЗД насрочи две заседания: на 9 март и на 9 април 2009 г. Бяха изслушани свидетели, както на жалбоподателите, така и на ответната страна в лицето на г-жа Зорница Димитрова, г-н Божидар Христов и г-н Иван Иванов, и тримата – пострадали от дейността на бившата секта „Слово на живот” и нейния правоприемник АРЦ (и в частност: Християнски център „Прелом”-София и църква „Царство на Христос”-Габрово). Потърпевшите описаха психологическия натиск, на който са били подлагани в тези общности, както и вредите, които са им били нанесени в личностен, семеен, професионален и социален план.

На второто и заключително заседание жалбоподателите си позволиха да отправят още едно допълнително искане към КЗД – да се премахне чл. 13, ал. 3 от Конституцията на Р България, където се казва, че „традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”. Повечето присъстващи в залата и особено Пловдивският митрополит Николай, както и свещ. Стилиян Табаков – духовник в храм „Св. св. Кирил и Методий” - София, наблюдаващи заседанието, бяха искрено възмутени от това открито противопоставяне срещу Православието, за което в чл. 10, ал. 1 от Закона за вероизповеданията е отбелязано, че „има историческа роля за българската държава и актуално значение за държавния й живот”.

След внимателно изследване на всички гледни точки и доказателства по въпросното производство, Трети състав на КЗД РЕШИ:

„УСТАНОВЯВА, че г-жа Десислава Панайотова...не е извършила нарушение на Закона за защита от дискриминация.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалби с вх. № 30-20-212 от 20. 11. 2008 г. и допълнение към нея с вх. № 30-20-218 от 26. 11. 2008 г. от Апостолска реформирана църква” и други нейни поделения.

Председателката на Трети състав на КЗД доц. д-р Ирина Мулешкова и членовете му г-жа Зора Генчева и г-н Хари Алексиев отхвърлиха също и претенцията на АРЦ Комисията да се намеси в законодателната работа на българския парламент с цел промяна на Конституцията, каквито правомощия българското законодателство не й е поверило.

Православните християни в България изразяват своето задоволство от обективното решение на КЗД, тъй като то показва, че Комисията е направила точен анализ, с което гарантира правото им да изразяват и отстояват необезпокоявано своите религиозни убеждения.

Д-р Десислава Панайотова с най-топла признателност благодари на Св. Синод на БПЦ за оказаната й архипастирска подкрепа като я оценява като подкрепа за цялата православна общност в България. Тя е много признателна за присъствието на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на второто заседание в КЗД, с което той като истински православен епископ духовно я е укрепил в хода на изслушването, по време на което д-р Панайотова е отстоявала вярата и правата си без помощта на адвокат. Тя изразява и искрената си благодарност към Знеполски еп. Йоан, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, и на прот. Александър Георгиев – председател на храм „Св. св. Кирил и Методий” за мъдрите съвети и твърдата поддръжка, която й бе оказана от тяхна страна. Д-р Панайотова желае да благодари и на свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев от храм „Св. св. Кирил и Методий”, на свещ. Сергей Павлов от храм „Св. Мина” – ж. к. „Модерно предградие” - София, и на всички православни духовници и миряни, които молитвено я подкрепяха по време на това изпитание.

Радваме се в Господа, защото Той ни е завещал: „Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.” (Мат. 5:11) А за тези, които не са в пълнотата на църковната истина, Църквата се моли на Бога така: "Отстъпилите от православната вяра и ослепените от погибелни ереси, със светлината на Твоето познание просвети и в Светата Твоя Апостолска, Съборна Църква приеми". Амин.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

Решение

« предишна новинаследваща новина »