ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА МАНАСТИРА „СВЕТА МАРИНА”, С. КАРАН ВЪРБОВКА, РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ

18 юли 2009 14:11,
Св. Литургия

На 17 юли, св. великомъченица Марина, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков отслужи архиерейска св. литургия за храмовия празник на каранвърбовския манастир. В богослужението взеха участие архим. Емилиан (Димитров), свещ. ик. Марин Попгеоргиев, прот. Георги Стоянов, прот. Васил Василев, свещ. Янко Янков, и дякон Кирил Синев. Молитвено участие сред вярващите взе също Негово Преосвещенство епископ Теодосий Деволски, игумен на Троянския манастир. Поклонническият отдел на Русенска митрополия беше организирал три автобуса с вярващи от Русе. Няколко свещеници от Русенска епархия също бяха организирали транспорт за своите пасоми, за да вземат и те молитвено участие в празника на св. обител. Имаше и свещеници гости от други епархии, като осемдесет и шест годишния свещ. ик. Георги Пейчев, баща на отец Марин, и свещ. Стоян Попгеоргиев от гр. Елин Пелин, брат на именника. Светата божествена литургия беше отслужена на открито, на специален за целта подиум.

На клира пяха прот. Петър Петров, г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия, Станимир Велчев, ревизор на митрополията, както и много вярващи. Специален гост, за радост на всички ценители на църковната музика, беше дългогодишният преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, господин Иван Праматаров.

Проповед за празника по традиция произнесе именникът отец Марин Попгеоргиев. Той подчерта необходимостта от засилване на любовта между вярващите и служителите на Църквата. Във втората част от своята проповед отец Марин запозна множеството вярващи с житието на св. великомъченица Марина. Тя е била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (III век). Сърцата на всички вярващи се затрогнаха от множеството мъки, на които е била подложена, както и от силната вяра на св. Марина, пострадала мъченически за Христа, бидейки едва шестнадесет годишна. Отец Марин проповядваше изключително пламенно с много примери от живота, привеждайки и поговорки на латински език.

Архимандрит Емилиан причасти игуменката Марина и сестрите на св. обител.

След отпуста на св. Литургия епископ Иаков предаде благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит на всички вярващи. Негово Преосвещенство благодари на вярващите, които въпреки големите горещини, стояха благоговейно по време на цялото богослужение.

Духовниците извършиха водосвет и всички вярващи бяха поръсени със светена вода. Всички честни поклонници отнесоха по домовете си празничен дух и светена вода от аязмото, намиращо се в центъра на манастирския храм „Св. великомъченица Марина”.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Св. Марина"Да внимаваме"Четене на св. евангелиеВелик входВелик вход"Да издигнем сърцата си на горе!"Отец Марин проповядваПричастяване на вярващитеАрхим. Емилиан причастява монахинитеПроповед на епископ ИаковВодосветВодосветИконостас на храмаАязмото в центъра на храмаДверите на храмаЗимния параклис с новото монашеско крилоИконостас на зимния параклис

Аудио

Света Марина

« предишна новинаследваща новина »