ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В БОСИЛЕГРАДСКО СЕ СТРОИ ХРАМ, ПОСВЕТЕН НА СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ

18 юли 2009 16:03, Българска Патриаршия
х. "Св. Йоан Рилски"

Тази година на 31 август, когато Сръбската православна църква чества паметта на свети Йоан Рилски, в с. Паралово, Босилеградско, Западните покрайнини, ще бъде осветен новопостроеният православен храм, посветен на свети Йоан Рилски. Предвижда се на освещаването на храма да присъстват архиереи и от двете сестри поместни православни църкви – Сръбската и Българската.

Неслучайно за покровител на новия храм в с. Паралово, е избран закрилникът на българския народ – св. Йоан Рилски, тъй като населението в Босилеградския район е предимно с българско самосъзнание.

Строежът на храма започва през 2007 г. по инициатива на йеромонах Йоан (в мире Занко Станойков), който е възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Проектът е дарен от Софийска света митрополия. Средствата за изграждането на храма са изцяло предоставени от Дирекция „Вероизповедание” към МС на Република България. Иконостасът и иконостасните икони са дарение от Светия Синод на БПЦ, а храмовата камбана е дарена от Пловдивския митрополит Николай. Храмовата икона е дарение от игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий.

Предстои дообезпечаването на храма с всичко необходимо за нормалното извършване на богослужения и треби, за което всяка помощ ще е от полза.

Поканват се благочестивите християни да влязат в радостта на енорията към новостроящия се храм и да вземат молитвено участие при освещаването му на 31 август.

Село Паралово се намира на 5 километра от Босилеград. Досега в селото не е имало църква. Надеждите на йеромонах Йоан са в бъдеще при храм „Свети Йоан Рилски” да бъде изграден и манастирски комплекс.

Желаещите да подпомогнат това начинание могат да дарят средства по следната сметка:

Банка: „Алфа банк”

Клон: Кюстендил

Сметка: BG58CRBA98982030073504

 

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"х. "Св. Йоан Рилски"

Аудио

Босилеградско

« предишна новинаследваща новина »