ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта статия на Богородичния акатист в София- обновено

12 април 2013 22:40, Софийска митрополия
Четвърта статия на Богородичния акатист в София

Отхвърлили земните грижи, десетки християни се събраха в петъчната вечер в празнично украсения с пролетни цветя храм „Св. Параскева“, на ул. „Раковска“, за да отправят отново възхвални слова към Божията Майка в четвъртата седмица на Великия пост. Притихнал в храма, Божият народ с надежда и упование за пореден път се помоли пред образа на Божията Майка.

Вечерното съборно богослужение, в което беше прочетена четвъртата статия на Богородичния акатист, бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храма, и митрополитският дякон Иван Петков. Молитвено участие взеха Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, предстоятели на софийски храмове и столични свещеници.

В благодатната молитвена вечер, посветена на пречистата Божия Майка, на певницата Софийският свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, отправяше певческа възхвала към Пресветата Дева, а множеството свещенослужители и миряни от цяла София им пригласяха, като тихо припяваха възхвалните строфи на акатиста.

След края на акатиста Знеполският еп. Йоан се обърна към църковното събрание с думи на благословение, благоговение и преклонение към св. Дева Мария. Искрено, вдъхновяващо и умилително звучаха неговите пастирски слова, с които накара и най- закоравялото сърце да се обърне към Пречистата Дева и да й отдаде своята почит, преклонение и благодарност. Цялото слово може да видите в края на новината.

В края на своето слово еп. Йоан призова Божията Майка да ни пази под своя покров и благослови молитвеното събрание.

Множество хлябове, донесени в чест на св. Богородица, бяха осветени от храмовото свещенство и вярващите ги раздадоха за здраве и благополучие на семействата си.

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Четвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияЧетвърта статия на Богородичния акатист в СофияМолитваЗнеполски еп. ЙоанЧетвърта статия на Богородичния акатист в София
« предишна новинаследваща новина »