ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка на нов храм в Самоков

13 април 2013 20:34, Софийска митрополия
Първа копка на нов храм в Самоков

След повече от 200 години днес, 13 април, за първи път бе направена първа копка за нов православен храм в град Самоков. Новият храм е посветен на великия целител и великомъченик Пантелеймон и ще бъде построен в парка на Многопрофилната болница в града, като Община Самоков за тази цел е дарила мястото на Софийска митрополия.

Идеята за построяването на храма възниква още през 2005 година. От управата на болницата първоначално са искали да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение да могат да попросят Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал. Главен инициатор и организатор е д-р Красимира Ковачка, директор на болницата, която сформира църковно настоятелство с председател свещеник Михаил Колев, а с архитектурния план се заема арх. Райна Куманова.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха свещеници от Самоков, свещеник Станко Дидов от София и митрополитският дякон Иван Петков.

В двора на болницата се бяха събрали десетки жители на Самоков, лекари, медицински персонал и болни. Някои от тях, макар и трудно подвижни, държаха да присъстват на събитието и да си запалят свещичка за здраве, като за целта много преди началото се придвижваха към определеното място, други поради немощ наблюдаваха събитието от болничните си стаи.

Сред официалните лица бяха кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет, управата на болничното заведение, сестрите от Самоковския манастир, г-н Христо Ковачки - основен дарител, местни общественици и др.

След като бе направен водосвет, епископът положи първия камък в основите на бъдещия храм и съгласно традицията, до камъка постави стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите.

Епископ Йоан се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за мястото и ролята на православния храм, който особено за телесно и духовно страдащите е голяма утеха.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев сподели, че новостроящият се храм ще бъде не само духовно светилище, но и пазител на историята на една епоха. Той отбеляза, че в града има пет църкви, всяка от които е с уникална история, стенописи и иконостаси, и изрази радостта си от изграждането на още един храм.

"Храм се гради с дарения, с любовта и обединението от обща цел" - каза в словото си градоначалникът на Самоков. "Камък по камък ще съградим храма, над който ще се извисява кръстът Господен, да напомня на вярващите, че не сме сами в трудните моменти" - каза още той.

От името на МБАЛ Самоков към присъстващите се обърна с кратко слово д-р Красимира Ковачка. В него тя обясни защо за патрон на новостроящия се храм е избран св. Пантелеймон - тъй като в Самоковския девически манастир се покоят мощи на великия целител, пазени вече от три поколения монахини.

С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да започнат и завършат начинанието.

След първата копка софийският викарий посети Самоковската св. обител и се срещна с монахините.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископаОтец Любомир и сестра Херувима от Самоковския манастирМайка Гавриила и сестра Пелагия от Самоковския манастирПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковИ трудно подвижните хора също дойдоха на събитиетоПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковЗнеполски еп. ЙоанПърва копка на нов храм в СамоковСтъкленицатаОтец Михаил полага подписа си Д-р Ковачка, директор на МБАЛ СамоковД-р Ковачка полага подписа сиОбщинското ръководствоГ-н Христо Ковачки и д-р КовачкаПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в СамоковПърва копка на нов храм в Самоков
« предишна новинаследваща новина »