ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИЧНИ БОГОСЛУЖЕНИЯ В ЧЕСТ НА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ В СОФИЯ

19 юли 2009 11:31, Софийска митрополия
Свети пророк Илия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, светата Литургия на храмовия празник на храм „Свети пророк Илия” в столичния квартал „Дружба - 2” ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство викарния епископ Знеполски Йоан.

 

Празничната света Литургия в манастира „Свети пророк Илия”, който се намира в столичния квартал „Дървеница”, ще оглави архимандрит Григорий, протосингел на Софийската света митрополия.

С архиерейска служба ще отбележи своят храмов празник и храм "Свети пророк Илия" в квартал Княжево. Светата Литургия там ще отслужи преосвещеният Маркианополски епископ Константин с храмовото духовенство.

Поканват се всички благочестиви християни да вземат участие в богослуженията!

Св. пророк Илия е живял през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканвали народа да му се покланя и преследвали почитащите истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан, след което бил грабнат върху огнена колесница и отнесен жив на небето.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

св. прор. Илия

« предишна новинаследваща новина »