ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 5 на „Църковен вестник”

14 март 2013 16:18, Българска Патриаршия
"Църковен вестник", брой 5, 2013 г.

„3 МАРТ – ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА” – денят на най-големия национален празник на България – Освобождението от петвековно робство, тържествено и разтърсващо ни се припомня от амвона чрез словото на митрополита на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФ, произнесено в ПКСХП „Св. Александър Невски” – стр. 1-3.

Месец март неслучайно е наричан женският месец. Народната традиция е съхранила паметта за събитието, което промени хода на човешката история – събитието на Благовещението. Онзи значим момент, в който чрез устата на една девица, човекът изрече към Бога думите: „Да бъде според думата Ти”, сиреч „Да бъде не както аз искам, а според Твоята воля, Господи”. И Дух Светий слезе върху й и Христос се зачена, и оттогава Той невидимо се зачева във всяко едно християнско сърце, преобразявайки го в Свой престол, в Своя утроба Богородична.

Затова и централните тематики в мартенския брой на „Църковен вестник” са посветени на жената, като стартира и с нова рубрика: ЖЕНИТЕ В НОВИЯ ЗАВЕТ.

В нея намира място тълкуванието именно на онзи евангелски перикоп (1Кор. 11:2-16), в който св. ап. Павел наставя коринтските жени да покриват главите си. Оттогава досега мнозина вярващи приемат за безспорно и задължително присъствието на жените в църква да е със забрадка на главата. Защо и по какъв повод обаче е дал този съвет апостолът на народите ни отговаря в статията си д-р Предраг Драгутинович, доцент при катедра „Свещено Писание на Новия Завет” на Богословския факултет при Сръбската православна църква - „ЗАБРАДКАТА”, стр. 6.

Текстът е подкрепен с материал на отг. редактор на броя за нравствено-духовното измерение на истинното покривало на жената – „ВЯРАТА, ЖЕНАТА И ПОКРИВАЛОТО”, стр.6.

И тъй като първенстваща роля на жената е да бъде икономка на домашната църква, то в броя е включен актуален и интригуващ анализ на състоянието на съвременното семейство през острия и критичен поглед на Анелия Павлова – „ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ. ЗА ДЕФОРМАЦИЯТА НА СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ”, стр. 4-5;

Както и част от анкета, в която многодетни бащи споделят тайните на своя семеен живот, превод на Анжела Петрова – „ТРЯБВА ЛИ СЪПРУГЪТ ДА ПОМАГА НА СВОЯТА СЪПРУГА”, стр. 5.

БОГОСЛОВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ – в новата рубрика на „Църковен вестник”, стартирала в брой 3, е продължението на статията на свещ. Георги Гугов - „РЕЛИГИОЗНО-ЕТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА ЕКЗАРХ СТЕФАН”, стр. 7.

Православните българи имаме много извинения и оправдания, че не познаваме своите мислещи и милеещи за вярата светители. Новата рубрика ще припомня приносите на светлите ни църковни личности, които са живи и плодотворни за нас и днес, стига да не ги забравяме.

„Грузия – свята и непозната. МАНАСТИРЪТ ГЕЛАТИ”, иконом Павел Гърбов, продължение от бр. 3, стр. 8.

В първите страници на вестника по традиция намират място и скорошни значими за Българската православна църква събития.

* * *

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

Текст: Анула Христова, отг. редактор на броя.

 

 

« предишна новинаследваща новина »