ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Филмите от поредицата "ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА" - в памет на репресираните през 20 век православни българи вече са постоянно достъпни за гледане

15 април 2013 13:24, Българска Патриаршия
ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА

СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ НА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИЯ ОТДЕЛ ПРИ СВ. СИНОД НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=road_to_calvary.xml

Поредицата на БНТ „ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА” е посветена на репресираните през 20 век от българския комунистически режим православни духовници, монашествуващи и миряни – верни чеда на Българската Православна Църква и майка България, които заслужават нашия поклон с готовност да следваме високия им пример.

През годините след 2000 г. върху поредицата „ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА” работи екип от богослови, историци и телевизионни специалисти в състав: Марин Градинаров, Стефан Илчевски, Мартин Николов, Ралица Георгиева, Весела Илиева Игнатова (понастоящем редактор при Софийска св. митрополия), Веселин Ангелов, Стефан Чурешки и мн. др.

През 2012 г. по инициатива на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, и с любезното одобрение на Управителния съвет на БНТ бе взето решение за публикуване на поредицата в сайта на БНТ с цел повече българи да могат да се запознаят с достойния подвиг на православните християни в България, отстоявали православната вяра в периода на атеистическите гонения у нас.

През 2013 г. предоставените от режисьора Марин Градинаров филми бяха дигитализирани от г-н Любомир Върбанов с финансовата подкрепа на Св. Синод на БПЦ-БП. След това, в новия им електронен формат, филмите бяха предоставени на БНТ за публикуване, което доведе до създаването на специален нов раздел ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА сред продукциите на Националната телевизия в нейния сайт. Прякото сътрудничество с екипа на БНТ в лицето на г-жа Даниела Кузманова и допълнителната редакция на поредицата осъществи д-р Десислава Панайотова, експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП. Секретарката на синодалния Културно-просветен отдел г-жа Пенка Христова направи презаписите на филмите, които специално се предоставят на вниманието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на членовете на Св. Синод. Ловчанският митрополит Гавриил се надява, че така представената поредица ще бъде полезна при проучването на данни и свидетелства в процеса на бъдеща подготовка за канонизация на някои от репресираните през 20 век у нас православни християни.

„Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас - унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. ... Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа”. (Из книга Премъдрост Соломонова 3:1-4; 5:15)

Слава на Бога за всичко! Господи, помилуй, благослови и съхрани нас в Твоята милост во веки веков! Амин.

Текст: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »