ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИК НА МАНАСТИР "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ" В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ "ДЪРВЕНИЦА"

20 юли 2009 13:32, Софийска митрополия
Архим. Григорий

Своя храмов празник в деня на свети пророк Илия чества едноименната света обител, която се намира в квартал Дървеница, в пределите на бързо разрастващата се столица.

С благословението на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Максим празничната света Литургия в манастирския храм бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на светата Софийска митрополия. В съслужението взеха участие и ефимерият на манастира свещеник Харалампий Мерджанов, свещеник Бисер Йорданов и дякон Любомир Стоянов. На клира пяха сестрите от манастира.

В своята проповед за свети пророк Илия архимандрит Григорий обърна внимание, че днешните времена не са по-различни от тежките времена на духовен мрак, в които е живял и проповядвал старозаветният пророк: и днес се шири небивало езичество, и днес болшинството хора се покланят на съвременните идоли – богатството, властта и насладите, и се стремят да ги придобият на всяка цена, забравяйки истински важното – душата си; и днес малцина следват Божиите пътища и странят от злото.

Отец-протосингелът призова, когато вярата ни оскъдява, да търсим небесната подкрепа на Божиите угодници, както и на днес чествания огнен пророк. Да се стремим да подражаваме на пророка не като отидем в пустинята, а като се стремим всеки на своето място и в своето звание да има неговата дръзновена и непоколебима вяра. "Защото най-доброто и богоугодно почитане на светиите не е в паленето на свещи, пожертвуванията и молитвите към тях, а в усилието да подражаваме на тяхното благочестие и любов".

Накрая, като изпълни поръчението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим да преподаде неговото архипастирско благословение на майката игумения и сестринството при манастира, архимандрит Григорий поздрави всички, които в този делничен ден са загърбили житейските си грижи и са се събрали в тази свята обител, та „с едни уста и едно сърце” да възпеят и прославят Бога и чествания днес свети пророк Илия, и благопожела: "За много и благословени години!"

След Литургията пред храма бе отслужен водосвет и бе осветен курбан. Празненството продължи с братска трапеза в изпълнения с богомолен народ манастирски двор.

Текст и снимки: Александра Карамихалева
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Четене на ЕвангелиетоАрхим. ГригорийВеликият входАрхим. Григорий по време на проповедтаАрхим. Григорий по време на проповедтаАрхим. Григорий по време на проповедтаманастир "Св. прор. Илия", Дървеницаманастирският храм "Св. прор. Илия", Дървеница

Аудио

манастирът "Свети Илия"

« предишна новинаследваща новина »