ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПЛОВДИВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ОТБЕЛЯЗА 40-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ

21 юли 2009 09:45, Пловдивска митрополия
	 18 юли - митрополит Иоил и митрополит Николай

На 19 юли, Неделя на св. Отци от шестте Вселенски събори, и в навечерието на празника на св. пророк Илия, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отпразнува 40-годишния си юбилей.

По случай светлото събитие в Пловдивска епархия пристигнаха много духовници и гости от цяла България, както и две православни делегации от Кипърската и от Еладската православна църква. Светият Синод на Българската православна църква бе представляван от Техни Високопреосвещенства Русенския митрополит Неофит, Великотърновския митрополит Григорий и Плевенския митрополит Игнатий, духовен старец на Пловдивския митрополит. За тържествата в Пловдив Кипърската и Еладската православна църква бяха изпратили свои служители, певци, дякони, йеромонаси и архимандрити, водени съответно от Негово Високопреосвещенство Исая, митрополит на Тамасос, и от Негово Високопреосвещенство Иоил, митрополит на Едеса. Негово Преосвещенство епископ Борис, игумен на Бачковската св. обител, също се присъедини към тържествата по време на неделната св. Литургия.

Духовниците и гостите от сестрите-църкви се включиха в празничните богослужения на Пловдивска епархия още на 17 юли, когато Църквата чества св. великомъченица Марина, светицата-покровителка на митрополитската църква в гр. Пловдив. Радостният и съборен дух изпълваше богослуженията и през следващите празнични дни, в които храм „Св. Марина” бе огласян от молитви и песнопения на български, църковнославянски и гръцки език.

На 18 юли от 19, 00 ч. бе отслужена празнична вечерня, по време на която Едеският митрополит Иоил произнесе дълбоковълнуваща проповед за значението на епископската власт в Църквата. Той подчерта, че епископът има централно значение за живота на всяка епархия не сам по себе си или заради някакви свои заслуги, а поради това, че зад него винаги стои Христос. Митрополит Иоил подчерта, че на православните християни е дадена голямата милост да могат в епископа си да виждат Христос, Който е същинският център на нашия живот. В този смисъл управляващият древната Едеска катедра подчерта, че, празнувайки рождения ден на своя епископ, християните празнуват присъствието на Божията благодат, изобилно почиваща върху него. Едеският митрополит благопожела на Пловдивския митрополит Николай много здраве и духовни сили, за да продължи ревностно и активно да се грижи за своята епархия, а на присъстващите в храма християни напомни, че в лицето на техния владика те имат благодатен и много искрен в любовта си към тях архиерей.

Митрополитът на Тамасос – Исая – изрази пред всички колко много цени Пловдивския митрополит, когото познавал от времето на тяхната специализация в Московската духовна академия. Там той разбрал, че зад строгото поведение на българския йеромонах се крие чувствителен и топъл човек, страдащ за проблемите на БПЦ (свързани с разкола от 90-те години на миналия век), загрижен за нейните нужди и ликуващ с нейните завоевания и успехи.

След като благодари на високопреосвещените митрополити за молитвените пожелания, Пловдивският владика Николай увери присъстващите в това, че и занапред ще полага горещи грижи за утвърждаването на българския народ в православната вяра, в което вижда повереното му от Бога призвание. Всред камбанен звън участниците в празничната вечерня се отправиха към домовете си, очаквайки с нетърпение св. Божествена литургия на следващия ден.

На 19 юли всички отново се събраха в храм „Св. Марина”, за да отбележат заедно празниците от църковния календар и 40-ия юбилей на митрополит Николай. Преди началото на самата Литургия пловдивските свещеници и много миряни поздравиха своя архиерей, който ги благославяше от епископския трон, докато българските и гръцките певци се редуваха в сладкогласно пение от двата клироса на храма. За празника дойдоха и министърът на транспорта Петър Мутафчиев, и. д. директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов, областният управител на Пловдив инж. Тодор Петков и още много представители на държавната и общинската власт, които молитвено се включиха в богослужението.

В края на велелепната служба от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим приветствие по случай 40-годишния юбилей на Пловдивския митрополит произнесе Русенският митрополит Неофит, председателстващ заседанията на Светия Синод на БПЦ. То бе последвано от приветствията на президента на Р България г-н Георги Първанов, на министър-председателя в оставка Сергей Станишев и на цяла Пловдивска епархия. Митрополит Николай сърдечно благодари на Негово Светейшество Българския патриарх, на всички митрополити, които въпреки многобройните си ангажименти, бяха дошли молитвено да бъдат с него, на духовния си старец - Плевенския митрополит Игнатий, на представителите на държавността, на свещениците и на своите епархиоти, като ги увери, че съзнава, че това, което е направил досега, е крайно недостатъчно и ще се стреми за в бъдеще още по-добре да управлява Пловдивска епархия, още по-ефективно да си сътрудничи с представителите на държавната власт и още повече бедни, болни, затворени и самотни хора да посети, утеши и подкрепи.

С приповдигнато настроение всички изпяха „Многая лета”, след което архиереите излязоха от храма, давайки своето благословение на богомолния народ. В приземния салон на митрополията Пловдивският митрополит бе посрещнат от около тридесет деца, които непринудено поздравяваха своя владика и му благодаряха с пожелания, стихчета, усмивки и цветя за грижите, полагани от него за тяхното образование и духовно просвещаване.

Тържеството продължи с официален прием, по време на който благопожеланията не секваха, а във връзка с тях митрополит Николай молитвено изрази най-съкровеното си желание: „Както тук и сега сме едно в Христа, без разлика на пол, етнос и език, тъй радостно и заедно да бъдем и в Неговото вечно царство! Амин.”

На 20 юли членовете на чуждестранните делегации се сбогуваха със своя домакин, а на 21 юли се отправят към своите епархии, отнасяйки в сърцата си преумножената съборна радост и действената евангелска любов.

Снимки: Георгиус Хризостому и Харис Георгакис
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

	 18 юли - митрополит Николай и митрополит Неофит 	18 юли - митрополит Иоил и митрополит НеофитМитрополитския храм "Св. Марина" - Пловдив	 18 юли - към храма за празничната вечерня 		 18 юли - митрополит Иоил в мантия 		 Българските певци 			 Гръцките псалти 		 18 юли - митрополит Николай води песнопенията от вечернята 		 18 юли - митрополит Николай благодари за благопожеланията на митрополитите Иоил и Исая 	19 юли - митрополит Иоил и митрополит Григорий 	19 юли - митрополит Николай получава поздравления от свещениците на Пловдивска епархия	 19 юли - митрополитско моление 		 19 юли - митрополитско моление 		 19 юли - митрополитско моление 	9 юли - митрополитите Григорий Великотърновски и Исая Тамасоски 	19 юли - митрополитите Иоил Едески, Неофит Русенски и Игнатий Плевенски 	19 юли - митрополитско моление 	19 юли - митрополит Николай по време на Великия вход 	19 юли - митрополит Григорий по време на Великия вход 	19 юли - митрополит Николай причастява най-малкото християнче в храма 	19 юли - митрополит Неофит поздравява митрополит Николай за рождения му ден 	19 юли - цветя за митрополит Николай от Пловдивска епархия 	19 юли - митрополит Николай и митрополит Иоил излизат от храма и благославят народа 	19 юли - митрополит Исая благославя народа 	19 юли - цветя за митрополит Николай от пловдивските деца 	19 юли - цветя за митрополит Николай от пловдивските деца

Аудио

м. НИКОЛАЙ

« предишна новинаследваща новина »