ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРОНИКА НА СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ЕПАРХИЯ

21 юли 2009 13:10, Великотърновска митрополия
В.Търновска св. митрополия

На 17 юли 2009 г. от 17.30 часа, общественици от град Велико Търново, между които беше и г-н Цветан Цветанов, депутат от РЗС, офицери и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” в старопрестолния град, бяха на поклонение пред паметника на Апостола на свободата – Васил Левски, в центъра на града. Поводът беше годишнината от рождението на йеродякон Игнатий (Васил Левски) – 18 юли 1837 г.

Великотърновският митрополит Григорий благослови всички присъстващи, а бригаден генерал Цветан Харизанов – началник и ректор на НВУ „Васил Левски”, произнесе прочувствено слово и честити на всички 172-годишнината от рождението на великия син на България Васил Левски.

 

На 18 юли 2009 г. се състоя откриването на 12-ото издание на Международния фолклорен фестивал – Велико Търново. Тържествата по откриването започнаха с посрещането на участниците от различните държави пред сградата на Община Велико Търново. В 19.30 ч. бяха издигнати знамената на Република България, на град Велико Търново и фестивалното знаме. От 20.00 ч. в парк „Марно поле” президентът на Фестивала приветства участниците и гостите, след което слово произнесе кметът на града – д-р Румен Рашев. Великотърновският митрополит Григорий преподаде благословение на групите участници, като по традиция отправи молитва за успех на български и английски език. Владиката благопожела на всички добро пребиваване във Великотърновска епархия, след което започна концертът на първите участници. Програмата на фестивала ще продължи с множество концерти до 1 август 2009 г.

 

На 19 юли 2009 г. Великотърновският митрополит Григорий участва в съслужение с Пловдивския митрополит Николай в митрополитската църква „Св. Марина”, гр. Пловдив. Митрополит Григорий честити 40-годишнината на дядо Николай и му благопожела щастливо дълголетие с безброй духовни радости.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

В. Търново

« предишна новинаследваща новина »