ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужен целият акатист на св. Богородица

20 април 2013 18:17, Софийска митрополия
Иконостасната икона на св. Богородица

С особена тържественост бе прочетен целият Богородичен акатист в петъчната вечер на петата седмица от Великия пост в митрополитската катедрала "Св. Неделя". В съборното богослужение, което за този Велик пост се изпълнява за последен път, взеха участие двама епископи на Българската църква, изпълняващи църковни послушания в София - Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Във вечерното последование молитвено участие взеха архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, ставроф. ик. Ангел Ангелов - и.д. софийски протосингел, иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и свещенослужители.

Молитвените и възхвални песнопения към Божията Майка бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, към който се присъединиха и клиросни певци от цяла София.

Отделните статии, които в тази вечер се изпълняват в пълнота, бяха прочетени последователно от двамата епископи - Стобийски Наум и Знеполски Йоан, а третата и четвъртата част - от архимандрит Дионисий и ставр. ик. Ангел Ангелов.

Пред красиво украсената с лилави и бели цветя иконостасна икона на Божията Майка застанаха стотици християни, събрани за вечерна молитва под купола на храма, в израз на почитта си и в името на св. Богородица. Църковното изпълнение и Божият народ заедно, с една уста и едно сърце припяваха с певците: "Радвай се, Невесто неневестная!"

В края на акатиста със затрогващо и вдъхновено слово за света Богородица се обърна еп. Наум, който ни настави за това какви чувства и мисли трябва да имаме в тези последни дни на благодатния пост.

Знеполският еп. Йоан като викарий на Софийския митрополит благодари на еп. Наум и на всички духовници, които през дните на Великия пост участват в съборните чинопоследования и благослови молитвеното събрание, като призова Божията Майка да ни пази под своя покров.

След отпуста храмовото духовенство освети десетки хлебни приношения, които християните отнесоха за благословение в домовете си.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в  митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Акатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Стобийски еп. НаумАкатист на св. Богородица в  митрополитската катедрала "Св. Неделя"Стобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанАкатист на св. Богородица в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »