ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София се проведоха избори за епархийски избиратели

22 април 2013 15:16, Софийска митрополия
 Софийска св. митрополия

На 21 април, пета неделя на Великия пост, посветена на св. Мария Египетска, в Софийска св. митрополия бяха проведени избори за епархийски избиратели.

Съгласно решение на Св. Синод, в неделния ден след като бе отслужена архиерейска св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в залата на Софийска св. митрополия бяха проведени избори за епархийски избиратели на София–град и Софийска духовна околия.

Изборният ден започна с регистрирането на участниците в църковното събрание, делегирани представители на всички настоятелства на храмове, които се намират на територията на Софийска духовна околия и ги представляват при избора за нов Епархийски съвет и при църковен събор. След като се установи, че присъстват повече от две трети от делегатите (което е значително повече за тези избори през последните години), се пристъпи към изборната процедура.

По решение и благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит изборният ден бе ръководен от софийския викарен епископ Знеполски Йоан.

Епископ Йоан отправи кратко приветствие към представителите и им преподаде благословението на Българския патриарх Неофит за успешна и ползотворна работа на църковното събрание.

Викарият огласи отново уставните разпореждания на Св. Синод за изборите и се пристъпи към същинската процедура. Постъпиха предложения за духовници и миряни, които бяха подложени на тайно гласуване и така според мнозинството бяха определени трима свещеници и трима миряни, които да представляват София-град и Софийска духовна околия при избора за нов Софийски епархийски съвет и църковен събор.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Регистриране на представителитеРегистриране на представителитеРегистриране на представителитеВ София се проведоха избори за епархийски избирателиВ София се проведоха избори за епархийски избирателиВ Софийска св. митрополия се проведоха избориВ Софийска св. митрополия се проведоха избори В Софийска св. митрополия се проведоха избори В Софийска св. митрополия се проведоха избори В Софийска св. митрополия се проведоха избори В Софийска св. митрополия се проведоха избори В Софийска св. митрополия се проведоха избори
« предишна новинаследваща новина »