ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОМЕН – 40 ДНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ОТЕЦ ИВАН ВОЕНКИН ОТ С. ХОТНИЦА

23 юли 2009 16:19, Великотърновска митрополия
Бог да прости отец Иван Военкин

На 22 юли 2009 г. се навършиха 40 дни от представянето в Господа на отец Иван Военкин – дългогодишен енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Св. Ирина”, с. Хотница, Великотърновска духовна околия. Панихида в храма и трисагий с равнение на гроба отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий в съслужение с йеромонах Йоаким Александров – новия енорийски свещеник и предстоятел на храма в селото. Сред изпълнения с енориаши, приятели и почитатели храм беше опечалената му презвитера с децата Тихомир, Гинка и внуците.

Свещеник Иван Военкин е роден в с. Хотница на 27.10.1936 г., син на православни родители – Тодор и Гергина. През 1993 г. в него се разгаря отдавнашното желание да отдаде живота си в служба на Бога и през същата година се записва и успешно завършва свещеническия курс в Къпиновския манастир. През 1994 г. е препоръчан от своя духовен изповедник свещеноиконом Иван Каратолев като кандидат за свещенослужител, който „има добро и благочестиво семейство – гаранция за примерен свещеник”. След одобрение на кандидатурата от Светия Синод Великотърновският митрополит Григорий ръкополга Иван Военкин за дякон на 25.09.1994 г. в църквата „Св. Николай” в гр. Велико Търново и за свещеник на 16.04.1995 г. в църквата „Св. Ирина”, с. Хотница. От тогава до самия ден на своята кончина (13.06.2009 г.) отец Иван Военкин ревностно служи като обичан свещеник в енорията на село Хотница.

В словото си след панихидата митрополит Григорий припомни, че отец Иван беше един от най-добрите свещеници в епархията - редовен и дейноучастващ в свещеническите конференции на Великотърновска духовна околия, живо интересуващ се от проблемите на Църквата. Отец Иван винаги споделяше копнежа си да види древния храм „Св. Ирина” в с. Хотница отремонтиран и обновен. Църквата, спешно нуждаеща се от ремонт, е полувкопана и е исторически паметник на културата, а от с. Хотница са произлезли над 100 достойни свещеници на БПЦ. През 2008 г. начена кампания по възстановяване на църквата, но за съжаление, отец Иван Военкин не успя да види мечтата си реализирана докрай. Бог да прости обичния ни събрат отец Иван! Вечна и блажена ему память!

Всеки, който желае да спомогне за укрепването и отремонтирането на църквата „Св. Ирина” в с. Хотница, може да стори това чрез банковата сметка на Великотърновска св. митрополия:

 

В.ТЪРНОВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

BG65KORP92201020117701

BIC (банков код) KORPBGSF

КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД

КЛОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ЗА РЕМОНТА НА ХРАМ „СВ. ИРИНА” С. ХОТНИЦА

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

ПОМЕН – 40 ДНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ОТЕЦ ИВАН ВОЕНКИН ОТ С. ХОТНИЦА

« предишна новинаследваща новина »