ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предпасхален благотворителен концерт в подкрепа събирането на средства за довършването на храм „Всех святих”, Русе

24 април 2013 10:31, Русенска митрополия
Предпасхален благотворителен концерт

При голям интерес и препълнена зала премина организираният от русенското сдружение „Северно сияние” Предпасхален благотворителен концерт, който продължи повече от два часа в зала „Русе”, вечерта на 18.04.2013 г.

Концертът се състоя с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който беше представляван от протодякон Кирил Синев.

Този концерт се организира и благодарение на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”-Русе, с подкрепата на Русенска св. митрополия.

Освен закупените покани за благотворителния концерт, във фоайето на залата беше осигурена и възможност за набиране на допълнителни дарения за довършването на храма, в предвидената от организаторите урна.

Кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов и съпредседателят на сдружение „Всех святих” и бивш кмет на Русе, инж. Божидар Йотов, уважиха поканата на организаторите и присъстваха на концерта. Двамата заедно излязоха на сцената, за да поднесат своите приветствени слова. В речта си г-н Стоилов напомни, че за изграждането на новия храм е направено немалко от русенските граждани, за което благодари както на тях, така и на г-н Йотов, който от самото начало участва в кампанията за изграждането му. Благодари и на русенските фирми, които с готовност са се включили до момента. Преди да отстъпи думата на г-н Йотов, кметът благодари и на г-н Икономов за подетото благотворително дело, което ще допринесе да се съберат средства за довършването на храма.

От своя страна г-н Йотов също изказа благодарности към всички, които помагат с дарения и консумативи и изрази надежда, че до края на тази година, храмът ще отвори врати за русенци.

С акапелно изпълнение на „Закукала ми е кукувица” от учениците от Народния хор към Националното училище по изкуствата, с ръководител Румяна Русева, бе открит Предпасхалният концерт.

Първа от изпълнителите от Вокално студио за поп и джаз „Икономов” на сцената се представи Благовеста Димитрова, която изпълни песента „Отново е Великден” по музика на Стефан Диомов. По-късно в програмата публиката чу изпълнението и на песента „Аве Мария”.

На сцената се изявиха и учениците от класа по класически балет на Националното училище по изкуствата, с преподавател Деница Анчева, които представиха танците „Чардаш” и „Просветление”.

Публиката на концерта имаше възможността да се наслади и на изпълненията на други изпълнители от Вокално студио „Икономов” - Димана Дончева, Кристин Тодорова, Виктор Арнаудов, Габриела Иванова, Ергин Хамди и Жулиета Иванова, която изпълни песните „Молитва” и „Майки-ангели” в края на програмата.

От класа „Поп и джаз” на Националното училище по изкуствата, с преподавател Вили Икономов, се представиха Мария Милчева и Ива Йорданова. Приятна изненада беше дуетното изпълнение на Ива и Виктор на песента „Чуй ме”, по музика на Красимир Гюлмезов и текст на Марияна Попова.

Специални гости на концерта бяха младият тромпетист, възпитаник на Националното училище по изкуствата, випуск 2012 г. – Александър Миланов, който изпълни „Ария на Бах”. На пианото му акомпанираше Кристиян Кусчев – ученик в Училището по изкуствата. Другото специално участие беше на Мария Атанасова, която се представи пред публиката с инструментално изпълнение на китара, с пиесата на композитора Исак Албениц „Астурия”.

Финалът на концерта беше поставен от общото изпълнение на Вокално студио „Икономов”, с музикалното им послание „Да бъдем добри”.

Сценарият на концерта бе на Жулиета Иванова. Водещ на Предпасхалния благотворителен концерт беше Искра Георгиева от Дарик-радио.

След концерта за преброяването на събраните дарения за храма беше сформирана комисия с председател Вили Икономов и членове:

1. инж. Божидар Йотов – Сдружение „Всех святих”

2. свещ. Димитър Димитров

3. Красимира Денева – касиер на Националното училище по изкуствата – Русе

4. Жулиета Иванова – съорганизатор на концерта.

Съгласно съставения протокол от комисията, събраните средства от продажбата на благотворителните покани за концерта са 1 275 лв. (хиляда двеста седемдесет и пет лева). От дарителската урна събраните средства са 397, 60 лв. (триста деветдесет и седем лева и шестдесет стотинки). Сдружение „Северно сияние” ще преведе събраната обща сума на стойност 1 672, 60 лв. (хиляда шестстотин седемдесет и два лева и шестдесет стотинки) по дарителската сметка на храма.

Благодарим на всички русенци, които в тези трудни години се включиха в нашата благотворителна кампания за събирането на средства за нуждите на храм „Всех святих”. Дай Боже, с общи усилия да завършим възстановяването на тази русенска светиня!

&feature=youtu.be

 

 

Снимки

Инж. Божидар Йотов и сегашният русенски кмет Пламен СтоиловПредпасхален благотворителен концертПредпасхален благотворителен концертПредпасхален благотворителен концертПредпасхален благотворителен концерт
« предишна новинаследваща новина »