ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за Лазарова събота и Цветница в София

24 април 2013 22:17, Българска Патриаршия
Възкресение на Лазар

На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество. По време на св. Литургия на Лазаровден Църквата прославя Христос като Възкресение и Живот, Който още преди Своите страдания и смърт, с възкресяването на Лазар е утвърдил предобраза на всеобщото възкресение на човечеството. Именно заради възкресяването на Лазар Христос бил прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества.

На Лазаровден Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, ще оглави богослужението в старинния столичен храм „Св. София”.

Преосвещеният Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, ще оглави богослужението в ПКСХП „Св. Александър Невски”, а Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит – в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

На вечернята преди празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница, Вайя) се четат пророчествата за Царя-Месия от Стария Завет заедно с евангелските разкази за влизането на Христос в Йерусалим.

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата Литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като Цар и Спасител. В този ден Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще оглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и ще благослови вярващите за празника.

Вечерта на същия ден „Последованието на Жениха” - което ни приканва към постоянна духовна бдителност - ще бъде отслужено съборно в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Това последование се извършва след залез слънце и ще започне в 19 ч.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »